Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izigravanje boga?

Testiranje gena otkrit će kompatibilnost partnera

roditelji
photos.com
15.07.2012.
u 14:49

Genetska kompatibilnost partnera ljudima budućnosti omogućit će da dobiju samo zdravu djecu, tvrde znanstvenici...

 

Savršenog partnera za desetak godina moći ćemo pronaći zahvaljujući ispisu njegova genetskog koda. Znanstvenici tvrde da će se tako mnogo lakše ustanoviti zdravstvene i psihološke karakteristike ljudi te koliko odgovaraju jedno drugome. Uostalom, pridonijeti će se i otkrivanju postoji li mogućnost da se na dijete prenesu neke teške nasljedne bolesti te kolike su šanse za rođenje zdrave djece iz te veze, tvrde stručnjaci s Kraljevskog koledža u Londonu. Za sada postoje mutacije gena samo za određena oboljenja, ali u dogledno vrijeme moguće će biti i dekodiranje cijelog genetskog materijala svakog pojedinca.

Za razvoj nekih nasljednih bolesti oba roditelja moraju biti nositelji "loših" gena, međutim novom metodom parovi će puno lakše zaključiti je li njihova kombinirana genetika potencijalno katastrofična.

- Parovi će medicinski potpomognutom oplodnjom eliminirali svaku mogućnost za određene bolesti. Ipak, mislim kako nećemo imati taj luksuz da dizajniramo vlastito dijete, već ćemo se fokusirati na blokiranje genetskih bolesti - objasnio je voditelj istraživanja Armand Leroi.

Mnogi su već okrenuti etičkim dvojbama. Spajanje genoma trebalo bi rezzultirati samo najnaprednijim potomcima, pa tvrde da je to izigravanje Boga. No neurobiolog Lone Frank kaže da je to neizbježno jer znanost sve više napreduje, a društvo je ustrojeno da se sve više oslanja na nju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije