Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLANO&SLATKO DONOSI PRIČU O MIRISNOM GOMOLJU

Tartufi, gurmanski dragulji iz šume Velog Jože

tartufi bijeli
27.10.2015.
u 15:15

Istarski bijeli tartuf najcjenjeniji je na svijetu, namirnica pred kojom se poznavatelji duboko klanjaju jer je dostojna svakog jela, od predjela do deserta. Sezona mu je upravo sada

        Tajna im je u mirisu koji je za jedne čaroban i opija, dok ga drugi ne mogu smisliti, a da nije tog mirisa koji je teško opisati, neugledni gomolj nitko ne bi ni primijetio. Riječ je o tartufu koji svrstavaju i u gljive i u gomolje, no svi se slažu da je on jedna od najblistavijih zvijezda gastronomije.Kažu da je tartuf, osim što ima afrodizijačka svojstva, namirnica koja će zavesti i očarati sve oni koji “pušu” na njega, važno je samo odabrati pravu kombinaciju. Ako neće osvojiti uz tjesteninu, glavno jelo, umak, kombinacija s desertom, medom ili čokoladom otopit će srca i onih najhladnijih.Tartufi su neosporni gastronomski dragulji. Status zvijezde među gljivama stekli su ponajprije svojim jedinstvenim okusom, rijetkošću, specifičnim i zahtjevnim načinom skupljanja te svojstvima koja im pripisuju. Istarski bijeli tartuf jedan je od najcjenjenijih na svijetu, a crni tartufi posebno su cijenjeni u Francuskoj i traženi među kulinarskim znalcima.Što se to krije u plodnoj nizini rijeke Mirne i Motovunske šume da se ondje svake godine izvlače kapitalni primjerci tartufa, još nitko nije istražio, no i ondje je istarski kralj tartufa, Giancarlo Zigante, pronašao primjerak koji je bez daha ostavio poznavatelje tartufa. Težak čak 501 gram, bijeli tartuf zaslužio je laskavu titulu “Veli Jože”.... (VIŠE PROČITAJTE U MAGAZINU SLANO&SLATKO, U PRODAJI DO 19. STUDENOG) 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije