Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOKANTNI PODACI

Stručnjaci upozoravaju: Generacija Z brže i gore stari od milenijalaca, a češće traže i estetske zahvate

Instagram
26.03.2024.
u 07:00

Potražnja za takvim tretmanima među mladima raste pa se teško jednog dana vratiti na prirodno pogotovo kada novi izgled pohvale pratitelji na društvenim mrežama. Najveći razlog je što lice u tako ranoj dobi još prolazi kroz proces rasta što može dovesti do neželjenih promjena

Ako djevojčice s 15 godina rade pramenove, nokte i idu na solarij, nije čudno što djevojke s punoljetnošću krenu s estetskim zahvatima – invazivnim i neinvazivnim. Veće grudi, manji nos, puna usta jedni su od najtraženijih želja za 18. rođendan. Generacija Z upravo zbog preranog korištenja estetskih tretmana poput botoksa, filera, trajne šminke, anti age kozmetike te vajpanja, ranije stari od milenijalaca, upozoravaju inozemni stručnjaci. Potražnja za takvim tretmanima među mladima raste pa se teško jednog dana vratiti na prirodno pogotovo kada novi izgled pohvale pratitelji na društvenim mrežama. Najveći razlog je što lice u tako ranoj dobi još prolazi kroz proces rasta, a to može dovesti do neželjenih promjena. 

- Rekao bih da djevojke u dvadesetima najčešće dolaze radi konzultacija za kirurško povećanje, rinoplastiku ili korekciju usana, a zainteresirane su i za neinvazivno naglašavanje brade i obraza radi postizanja atraktivnijeg izgleda. Botoks nije toliko česta indikacija u toj dobi iako se raspituju za aplikaciju i prevenciju tvrdokornijih bora. Moje iskustvo govori da se početak korištenja botoksa očekuje u ranim i srednjim tridesetima – kaže jedan od naših najtraženijih estetskih kirurga dr.sc Mladen Duduković.

VEZANI ČLANCI:

Generacija Z odrasla je uz ekrane i društvene mreže što znači da su im informacije o kozmetičkim zahvatima, trendovima i njezi kože lako dostupni, a mnogi brendovi koriste te platforme za promicanje proizvoda. Naime, korištenje neinvazivnih estetskih tretmana prije nego što su doista potrebni može osobu učiniti starijim s izgledom poput maske, a prepuni obrazi i usne "iskrivljuju lice" u razvoju. 

Foto: Shutterstock

- Uvijek treba upozoriti da se radi o lijekovima i estetskim pomagalima te da se ti proizvodi trebaju koristiti razumno i samo onda kada postoje jasne indikacije za uporabu istih, a tretmane moraju izvoditi liječnici certificirani za izvođenje estetskih zahvata. Najozbiljnije posljedice vidim u promijenjenom izgledu, koji se pojedincu možda kasnije ne bi svidio i koji bi se teško mogao vratiti na staro čak iako se radi o tretmanima i rezultatima, koji nemaju trajni karakter. Potencijalne posljedice vidim i u preranom stvaranju takvih navika – ističe dr. Duduković. Dodaje kako mlade cure često pitaju za tretmane, koji im nisu potrebni poput regulacije mimičkih bora botoksom ili nekih nepotrebnih operacija, a odgovara ih objašnjavajući im da ti tretmani nisu potrebni niti će od istih dobiti očekivani benefit te je bolje da novac potroše na putovanje. Ipak u jednom slučaju botoks može biti koristan u toj dobi i to zbog prekomjernog znojenja. 

- Aksilarna aplikacija botoksa je jedan od najčešćih medicinsko-estetskih tretmana u toj dobnoj skupini i rezultati su izvanredni, a kvaliteta života je neupitno popravljena – kaže dr. Duduković. Situacija je nešto drugačija kada se govori o korištenju anti age kozmetike jer u svakoj životnoj dobi potrebno je koristiti proizvode koji odgovaraju potrebama kože. Problem nastane kada se prerano krene s korištenjem jakih sastojaka poput retinola. 

- Antiage proizvodi su široka kategorija i umjesto toga bi bilo bolje istaknuti aktivne sastojke koji se kod određenih stanja koriste. Primjerice, ako govorimo o okoloočnom području, korištenje krema s hijaluronskom kiselinom preporučuje se već u dvadesetima jer se bore u tom području i u toj dobi pojavljuju zbog dehidracije kože. No ako ne postoji indikacija za uvođenje nekog aktivnog sastojka u rutinu, nema ga smisla uvoditi, a to nije nužno vezano za dob već za stanje kože – ističe dermatologinja dr. Maja Kovačević. 

Foto: Shutterstock

Jedan od glavnih krivaca za loše stanje kože može biti i nepotrebno korištenje proizvoda jer danas se susrećemo s morem informacija koje nas bombardiraju s društvenih mreža što bi trebali koristiti za zdravu, mladu i sjajnu kožu. 

- Preporučuje se u rutinu uvoditi proizvode prema preporuci dermatologa jer često neka stanja na koži nastaju zbog neodgovarajuće njege. Preporučuje se čišćenje lica s čistačima namijenjene određenim tipovima kože, hidratacija i cjelogodišnje korištenje proizvoda sa SPF-om – objašnjava dr. Kovačević temelj dobre osnovne njege.

Kako se ne bi sve ‘’svalilo’’ na modernu medicinu I kozmetologiju, generacija Z ne stari prerano isključivo zbog estetskih tretmana ili trajne šminke. Jedan od vodećih problema je pušenje odnosno ‘vajpanje’, a ne vole baš ni vježbanje. Svi ovi faktori “stila života" utječu na zdravlje kože i na ono kako izgledamo, a posljedice će se tek pokazati u kasnijoj dobi. Tinejdžerima nije potreban kompliciran režim njege kao i neinvazivni estetski tretmani jer definitivno ništa ne sprječava starenje u toj dobi. Uostalom, tko se uopće osjećao starim s punoljetnošću?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije