Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskurzije i izleti

Što donosi novi pravilnik? Dnevnicu nastavniku platit će grad, a ne agencija

izlet
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
10.07.2014.
u 13:00

Putovanja će se organizirati preko javnih poziva organizatorima putovanja, i to za svaki izlet ili ekskurziju posebno.

Iako Pravilnik o školskim izletima i ekskurzijama konačno uvodi red na tržište vrijedno više od stotinu milijuna kuna godišnje, što bi iz igre trebalo izbaciti mnoge lovce u mutnom, njegova bi provedba zbog nekoliko detalja mogla biti ne samo biti upitna, već bi se drastično mogao smanjiti broj putovanja učenika, upozoravaju organizatori putovanja.

Dugo očekivan Pravilnik zaživjet će od iduće školske godine, dakle na jesen, kad će se putovanja organizirati preko javnih poziva organizatorima putovanja, i to za svaki izlet ili ekskurziju posebno.

Izbjeći će se ‘dogovori’

O odabiru agencija odlučivat će povjerenstva koja će za svaki izlet sastavljati ravnatelji, a u povjerenstvu će uz ravnatelja koji nema pravo glasa sjediti razrednik, učitelj voditelj, predstavnik roditelja te učenici (od V. do VIII. razreda te srednjoškolci). Organizatori putovanja u javnim će pozivima dobiti vrlo jasne parametre kako bi znali što se od njih očekuje, čime će se olakšati rad ozbiljnim agencijama i izbjeći naknadni “dogovori”. Također, na javni poziv neće se moći javiti ponuditelji koji ili rade u školi, članovi obitelji ili djelatnici škole koji su angažirani u agenciji za turističkog pratitelja ili vodiča.

Međutim, za razliku od dosadašnje prakse kad su dnevnice i troškove putovanja sukladno ugovorima sa školama podmirivale putničke agencije, odnosno posredno roditelji učenika, novi pravilnik propisao je da dnevnice moraju podmirivati osnivači škola, a to su gradovi i općine, osim ako su dnevnice osigurane u sklopu određenog projekta ili programa. Iako se slažu da dosadašnje rješenje nije bilo dobro, sugovornici Poslovnog dnevnika koji imaju iskustva u organizaciji putovanja učenika upozoravaju da bi navedena odredba mogla diskriminirati dio učenika koji žive u općinama i gradovima s tankim budžetima ili načelnicima koji taj novac iz nekog drugog razloga ne žele izdvojiti. U Ministarstvu obrazovanja tvrde pak da je Pravilnik u skladu sa zakonima te da je uvođenje spomenutog članka bio jedini način da se izbjegnu pogodovanja kojima je do sad sustav obilovao.

Mršavi proračuni

Na opasnost od diskriminacije, ali i drastičan pad putovanja autore Pravilnika upozorila je Udruga hrvatskih putničkih agencija čiji su stručnjaci sudjelovali u njegovoj izradi.

– Ovaj Pravilnik čekamo već godinama jer je trebalo uvesti reda na tržište. Međutim, postoji opasnost da u gradovima i općinama koje neće moći finacirati dnevnice učiteljima učenici ostanu bez putovanja. Nadamo se stoga da će Ministartvo obrazovanja do početka primjene Pravilnika pronaći model kojim će se izbjeći moguća diskriminacija učenika. To više što bi pad broja putovanja učenika imao negativan utjecaj na turistički promet izvan sezone, iskorištenost kapaciteta za mlade kao što su hosteli – smatra Željko Trezner, direktor UHPA-e.

>>Udžbenici, školske torbe, pernice i ruksaci – sve za školarca na Mondu!

>>Španjolska najpopularnija za maturalce, Hrvatsku izabrala samo jedna škola

>>Srednjoškolka optužila vozača za seksualno napastovanje, policija ga pustila

Komentara 3

OB
Objektivno...
15:20 10.07.2014.

Konačno malo reda u tom segmentu. Tako konačno više neće Crveni križevi koji se bave turističkom i ugostiteljskom djelatnošću plaćati dnevnice učiteljicama, nego poslodavac učiteljica. Odnosno osnivač poslodavca što je također OK. Ovako se znalo dogoditi da Crveni križ plati dnevnice i sestri predsjednice najmoćnijeg suda u Hrvatskoj. Taj sud je tradicionalno utočište visokopozicioniranih humanitaraca. I obrnuto; Crveni križ je bio i jest utočište visokopozicioniranih sudaca toga suda... Tako da se ne trebamo previše čuditi nekim recentnim događanjima... Ko razumije - shvatit će!

Avatar MissDaisy
MissDaisy
09:24 11.07.2014.

A koji su kriteriji da bi se uopće mogla agencija javiti na taj pozivni natječaj? Jer ako se može javiti bilo tko, onda sve skupa nema smisla. Opet će se javiti neki "Radimizsvojekupaonice" tours i dati nižu ponudu i njegova će ponuda biti prihvaćena. Mislim lijepo da ste se raspisali o dnevnicama, ali dajte neku konkretnu informaciju da li agencije moraju zadovoljavati neke ozbiljne uvjete, tipa iskustvo, broj zaposlenih, .... itd itd..

UA
ucenik7.a
15:13 02.02.2015.

Naravno, nas učenike nitko ništa ne pita. Zbog ovog novog zakona neidemo na maturalac. Preloše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije