Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐIMURJE

Španjolska najpopularnija za maturalce, Hrvatsku izabrala samo jedna škola

Gimnazijalci
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
14.06.2014.
u 15:31

Najskuplji aranžman imaju učenici Ekonomske i trgovačke škole, koji će za osam dana Pariza i Amsterdama izdvojiti 3530 kuna. Učenici Srednje škole Prelog putuju u Češku, Slovačku i Austriju

Španjolska je najpopularnije odredište međimurskih učenika za maturalna putovanja! U četiri od sedam srednjih škola u Čakovcu i Prelogu učenici i njihovi roditelji odlučili su se za neko od španjolskih ljetovališta, a usput će posjetiti i Italiju, te Francusku. Hrvatsku je odabrala samo jedna škola, a najskuplji aranžman imaju učenici Ekonomske i trgovačke škole, koji će za osam dana Pariza i Amsterdama izdvojiti 3530 kuna.

- Kod nas je praksa da razrednik roditeljima podijeli upitnike s iznosima koje su spremni izdvojiti za maturalac. Mogu anonimno zaokružiti tisuću, dvije ili više od tri tisuće kuna. Tako nam dva odjeljenja putuju u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Dubrovnik za 2590 kuna, a ostali u Pariz i Amsterdam za 3530 - kaže ravnateljica Bosiljka Vinković-Kukolić. U Španjolsku putuju na tjedan dana i učenici trećih razreda Graditeljske škole Čakovec, a cijena aranžmana je 2970 kuna.

- To je treća godina zaredom da se putuje u Španjolsku. Lloret de Mar, u kojem se boravi četiri dana, bio je na zlu glasu kao leglo kriminala i droge, no policija je to raščistila, organizirali su i patrole policajaca u civilu. Nikakvih problema dosad nismo imali. Vrlo sam stroga po pitanju alkohola - ističe ravnateljica Srebrenka Pongrac. Prije Španjolske u toj su školi bila popularna putovanja u Češku. U Češku, Slovačku i Austriju ove godine putuju samo učenici Srednje škole Prelog, koji za šest dana plaćaju 2200 kuna.

U Gimnaziji Josipa Slavenskog izabrali su Italiju, Francusku i Španjolsku. Obići će, uz ostalo, Rim, Padovu, Avignon, Barcelonu, Monako... Cijena je od 3050 do 3300 kuna, ovisno o dodatnim sadržajima. Putuje se autobusom i brodom. Sličan aranžman izabrali su i u Srednjoj školi Čakovec, gdje je cijena 3000 kuna. Učenici Tehničke škole Čakovec također putuju u Španjolsku. Već godinama učenici Gospodarske škole putuju po Hrvatskoj, i to jedini u Međimurju. Ove godine izabrali su Makarsku rivijeru, točnije Gradac. Za pet dana cijena je 1690 kuna.

Komentara 1

ŽU
županjac
13:07 19.06.2014.

Pitam se dokad ćemo izigravati pijane milijardere? Maturalac u Španjolsku! Pa "'ko to more platit'?" Prosječne, siromašne ljude se, silom bogatih pojedinaca tjera u dugove i kredite kako bi mogli platiti ovu bahatost, a sve pod motom "da ne bude gori od ostalih". Ne znam na koji bih način pohvalio Gospodarsku školu iz Čakovca (vjerujem da je tako jer iz napisa baš nije razvidno odakle je ta škola) koja se orijentirala na to da učenici upoznavaju svoju domovinu. Osim toga su i socijalno osjetljivi, jer tu cijenu (1690 kuna) roditeljima sa visokim financijskim opterećenjima lakše je platiti nego Pariz i Amsterdam, Španjolsku, Italiju ili Francusku sa dvostruko višim cijenama. Uostalom, kao predstavnik neke metuzalemske generacije, tvrdim, mogli ste dragi moji iz Međimurja otići u Slavoniju (sad više nema poplave) , vi iz Dalmacije vidjeti Zagorje i tako redom. Uostalom, na što se svodi takva skupa ekskurzija? Beskonačna vožnja autobusom (čime se pogoduje agencijama ili prijevoznicima) zatim obilazak tko zna čega jer nadzora najčešće nema, da bi se završilo u hotelskim sobama na aktivnostima koje su si mogli prirediti i u vlastitom gradu. Kupujte Hrvatsko, putujte Hrvatskom!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije