Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neprimjetna štednja

Štedjela je bez da osjeti izdvajanja, a na tome je bila posebno zahvalna kada joj je sin doživio ozljedu

HUO
30.09.2021.
u 16:43

Vukovarka je štednju tretirala kao režijski trošak i nakon 18 godina zadovoljna je iznosom koji je skupila, a sve to vrijeme osjećala se zaštićeno i sigurno

Nikad nije dobro vrijeme za štednju. Neočekivani financijski izdaci i dodatni troškovi samo se redaju jedan za drugim i zapravo se teško i sporo od njih oporavljate, a usto je izdvajanje novca sa strane postalo izazovno umijeće koje rijetkima polazi od ruke. Ponekad se odlučite nagraditi ili možda nečime počastiti pa je izdatak za štednju opet „ispario“ i vrlo brzo nestao. Ali prema režijama nitko nema ovakav stav – to je nešto što se uvijek neupitno plaća. Zašto su onda izdaci za budućnost i neočekivane životne situacije i zaplete manje prioritetni?

Vesna Shamonky je 54-godišnjakinja rodom iz Vukovara koja je uspješno nadvladala problem s kojim se mnogi susreću tako da je ugovorila policu životnog osiguranja s uključenim elementom štednje, a da pritom mjesečne izdatke nije ni osjetila.

– Jednostavno tretirate to kao režijski trošak i svaki mjesec izdvajate nešto novca. To je tako zgodno jer vam ne opterećuje kućni budžet. Nemate osjećaj da je to novac koji vam je „iscurio“, a nakon izvjesnog razdoblja imate lijepu svotu ušteđenog novca – kaže Shamonky.

Nije bitna samo štednja nego i osjećaj sigurnosti

Osim što se ušteđena svota na njezinom računu iz mjeseca u mjesec povećavala, dobila je uz to nešto jednako važno, ako ne i više – osjećaj mira i sigurnosti ali i svijest o tome da, ma kakva god da se životna nedaća dogodi, ona i njezina obitelj bit će zaštićeni.

– U životu se mogu dogoditi razne nepredvidive situacije i htjela sam od njih biti zaštićena. Osim toga željela sam i što više uštedjeti, a lepeza mogućnosti koju nudi polica životnog osiguranja zaista je široka. Mislim da svatko može odabrati nešto što će odgovarati njegovim potrebama – objašnjava Shamonky.

Polica životnog osiguranja namijenjena je svima koji razmišljaju unaprijed i žele spremno dočekati nepredvidive situacije, bez obzira jesu li one životne ili samo financijske prirode. Mnogi žive u zabludi da je izdvajanje za životno osiguranje prevelik izdatak te da se radi o dugoročnoj odluci i zbog toga se ne usude na njega obvezati. Ono što tek rijetki znaju je kako policu životnog osiguranja zapravo krojite sami prema vlastitim potrebama i mogućnostima. Visina rate i premije su fiksne, a odlučujete i na koje razdoblje plaćanja se želite obvezati. Po isteku vremenskog okvira osiguranja možete dobiti pristojnu isplatu novca s kojom je lakše ići kroz život.

Pomoć kad je najteže

Životno osiguranje temelj je financijske stabilnosti, a najbolja je opcija kombinirati ga s nekim drugim pogodnostima za koje smatrate da će vama biti potrebne. Tako je napravila i Vesna Shamonky te nam prepričala iskustvo u kojem je bila zahvalna što se odlučila na ugovaranje police životnog osiguranja.

– Ja sam se odlučila na policu životnog osiguranja s uključenim elementom štednje, ali sam uzela i dodatak koji je bio novčano zanemariv. To je bilo osiguranje u slučaju ozljeda – sjetno se prisjeća iskustva koje je proživio njezin sin.

– On je u ozljedi slomio četiri zuba. I to sva četiri su bila prednja. Taman je bio u kasnim pubertetskim godinama i naravno da sam mu htjela priuštiti najbolje. Pa nisam mogla djetetu staviti plastiku koju će morati svaku večer skidati – govori o njegovoj ozljedi.

Važno je istaknuti da Shamonky, inače administrativna djelatnica, nije imala dodatak za osiguranje od ozljeda, njezina bi joj polica životnog osiguranja svejedno bila od pomoći. Naime, mogla je zatražiti isplatu sredstava unaprijed i namijeniti ih sinovom popravku zuba.

Dobit koja je jednostavna i sigurna

Pa ipak, u ovom konkretnom slučaju ostvarila je isplatu u neočekivanoj situaciji, a po doživljenju, odnosno po isteku police, dobila je i ušteđevinu s ostvarenom dobiti, a nama je ukratko opisala i samu jednostavnost isplatnog procesa kada joj se sin ozlijedio.

– Tu su bili vrlo korektni jer u su nam u kratkom roku pokrili dio troškova. S obradom tog odštetnog zahtjeva uopće nije bilo nikakvih problema.

Polica životnog osiguranja prilično je fleksibilna, ali takvo je i njezino plaćanje. Odlučiti se može za nekoliko modela pa se sredstva tako mogu uplaćivati svaki mjesec ili primjerice, početkom godine. Plaćanje, osim što je prilagođeno korisniku, veoma je jednostavno.

– Uplatnice mi je svaki mjesec slalo osiguranje tako da ih nisam morala čak niti sama ispunjavati – govori Shamonky, a usput opisuje i proces ugovaranja police te ljude s kojima se pritom susretala.

– Proces ugovaranja police uopće nije zahtjevan. Dapače, ti ljudi s kojima ugovarate policu su jako pristupačni i profesionalni. Oni će vam to sve reći, a i dobit ćete sve i na papiru. Pustit će vas i nekoliko dana da razmislite i odlučite se. Moje iskustvo bilo je zaista pozitivno.

Ako se dogodi da neko vrijeme ne možete plaćati rate osiguranja, ni to nije problem jer postoje isplative alternative. Policu tako možete „zamrznuti“ na neko vrijeme, tj. staviti ju u mirovanje. U tome razdoblju, svejedno ste osigurani, a nakon mirovanja samo nastavljate s plaćanjem kao prije. U dogovoru s osiguranjem, možete i smanjiti iznos plaćanja kako bi bio primjeren vašim trenutnim mogućnostima, a moguća je i kapitalizacija police. Pri kapitalizaciji obveza osiguranja traje koliko je prvotno dogovoreno, a vi prestajete s plaćanjem i na kraju dobivate svotu primjerenu dosadašnjim uplatama.

Ostvaren i cilj i profit

Gospođa Shamonky svoju policu nije produljila jer cilj koji si je zadala uspješno je ostvarila. To je bilo osiguranje obitelji kad su joj djeca još bila maloljetna te ušteđeni iznos koji je dobila i s njime je vrlo zadovoljna.

– Ja sam znala da ću nakon 18 godina imati tu svotu novca koju ću već nekako iskoristiti, bilo za njihovo daljnje školovanje ili ulaganje u nešto drugo. Svakako bih životno osiguranje preporučila kao koristan način i oblik štednje – zadovoljno prepričava i dodaje kako policu životnog osiguranja često sugerira i prijateljima kao dobar poklon za njihove unuke.

Građani se danas teško odlučuju na neki oblik životnog osiguranja. Strahuju da je isto samo trošak te da im se na kraju neće isplatiti. Vjeruju kako će nepredvidive i teške životne situacije morati financijski snositi sami, a pogotovo mladima nedostaje financijske pismenosti.

Upravo iz tog razloga, a sve kako bi se promijenila ova pogrešna percepcija u društvu vezana uz osiguranje, Hrvatski ured za osiguranje u suradnji s društvima za osiguranje i uz podršku Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore pokrenuli su zajednički projekt pod nazivom SIGURNIJE SUTRA s ciljem podizanja svijesti o važnosti financijske pismenosti na području osiguranja. Više informacija potražite na: https://sigurnijesutra.huo.hr/


Članak nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije