Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno za Večernji

Slavni kuhar Rudolph van Veen otkrio nam je svoja 3 recepta

Rudolph van Veen
Foto: PR FOTO
1/4
09.05.2014.
u 15:54

Dobri rekviziti potrebniji su od dekoracija u kuhinji. Usmjerite se na hranu i ona će vam pokazati kako je pripremiti

Ako ste se ikad uhvatili za glavu gledajući nered koji za sobom ostavlja Jamie Oliver u kuharskom kreativnom zanosu ili ste se užasnuli kada je polizao prste i kuhinjskom krpom obrisao rub tanjura, tada upoznavanje i kuhanje s Rudolphom van Veenom u Zagrebu 16. svibnja te kulinarski spektakl na Cvjetnom trgu ne biste trebali propustiti.

Kao jedan od najuspješnijih kuhara u svojoj zemlji, ovaj Nizozemac s pravom nosi titulu najpoznatijeg kuhara na malim ekranima, a vrata kuhinje svjetskih restorana za njega su širom otvorena od Švicarske do Singapura, gdje je ostavio traga. Pred njegovim slasticama, s obzirom na to da mu je slastičarstvo uža specijalnost, uzdiše i sama kraljica Beatrix. Rudolph van Veen pripremit će jelo, slano ili slatko, dok trepnete okom, a iza njega neće ostati nered. K tome će svaka kreacija koju stavi pred vas biti pravo remek-djelo bila riječ o omletu ili naizgled običnom voćnom sladoledu, domaćem jogurtu, palačinkama..

Foto: PR FOTO

PR foto, Focaccia s ružmarinom

.– Slava nikad nije bila moj motiv, no kuharstvo i gastronomija oduvijek su me ostavljali bez daha – ispričao je u prvom intervjuu za hrvatske medije 46-godišnji Nizozemac čije recepte i savjete gledamo na 24 hour Kitchen.

– Znao sam smetati u kuhinji već kao desetogodišnjak jer sam se vrzmao u njoj pa sam se u 12. već našao u ugostiteljskoj školi u Bredu uz najbolje nizozemske chefove i mentore. No, teorija je jedno, kuharstvo se uči u praksi. Dodate li tome dobru organizaciju i malo estetike – uspjeh je zajamčen. Dakako, i mi kuhari samo smo ljudi pa su greške sastavni dio našeg posla, pogotovo kad padne koncentracija pa nešto zagori, pokipi...

Volim jesti s prijateljima

Kuhanje je postalo jako popularno pa je za opstanak u vrhu potrebno neprestano smišljati nešto novo.

Foto: PR FOTO

PR foto, Brza salata od lososa i avokada

– Inspiracija je svuda oko nas, valja se samo okrenuti, prepoznati i primijeniti. Nekad je dovoljno zavrtjeti namirnicu, opipati je, pomirisati, razrezati i ideja sama dolazi. Ponekad je dovoljno pogledati neki događaj, kraj, ljude i eto ideje. Osobno volim pripremati jela u pećnici. Osim što su ukusna, vrlo je praktično jer vam ostavlja vremena da između pripreme i serviranja pospremite eventualni nered i onda s prijateljima uživate u hrani koju ste pripremili – nasmijao se Van Veen. Dodaje da je kuhanje i priprema slastica i slanih jela, no on uživa u – svemu. Razbija predrasude da je slastičarstvo precizno i egzaktno jer je ono poput igre, udvaranja i koketiranja u kojem je sve dopušteno. Slastice su mu strast. Ponosan je na tortu koju je pripremio kraljici Beatrix za rođendan.

Zavirio u smočnicu svijeta

– Bila je izuzetna čast i privilegija da joj upravo ja osmišljavam kolač, a zadovoljstvo da porazgovaram s njom za mene je neprocjenjivo – kaže mladoliki Rudolf. Spontan i jednostavan, duhovit i razgovorljiv, Van Veen osvaja sugovornike. Osim što sjajno kuha i uživa u hrani, obožava putovati i istraživati gastronomiju dalekih krajeva.

Oduševile su ga meze u arapskoj kuhinji, proljetne rolice u Vijetnamu, mirisna štrudla od jabuka u Beču, hrskava, tanka i slasna pizza margarita iz krušne peći na jugu Italije... Tek sam zavirio u svjetsku smočnicu, okusio dio kuhinja svijeta koje su istodobno i slične i različite. Istraživanje je poput zaljubljivanja, dogodi se u trenutku i zaslužuje da mu posvetimo vrijeme – kaže slavni chef. Van Veen je jedan od onih kuhara koji će s podjednakom strašću i strpljenjem prenijeti recept te podijeliti upute i otkriti male tajne zanata početnicima.

Foto: PR FOTO

PR foto, Torta od mrkve i badema

– Upuštate li se u avanturu kuhanja, opremite se s dva ili tri dobra noža, jedan “opće prakse”, jedan za rezanje kruha, zatim dobrom daskom, a tava je puno bolji izbor od lonca jer vidite što se i kada događa. Zanemarite dekoracije u kuhinji. To je prostor u kojem se radi i ono je suvišno. Dekorirajte stol, a koncentrirajte se na to da kuhate i uživate – kaže zvijezda 24 Kitchen TV-a koja će savjete podijeliti kandidatima nagradne igre „Impresioniraj Rudolpha“ na Cvjetnom trgu.

>>'Kad vidim u mlincima maslinovo ulje, moram si gemišt popit'

>>'Tek sam dotaknuo prag trona na kojem su najbolji chefovi svijeta!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije