Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Špiček

'Kad vidim u mlincima maslinovo ulje, moram si gemišt popit'

Tomislav Špiček
Foto: Marko Prpić/Pixsell
13.04.2014.
u 18:10

Član žirija RTL-ova showa “3, 2, 1, kuhaj” kaže da će do kraja karijere ostati vjeran tradicionalnoj kuhinji kakvu je upoznao još kao dječak u rodnom Jablanovcu

Osim što u RTL-ovu showu “3, 2, 1, kuhaj” ocjenjuje jela koja pripremaju kuhari amateri, Tomislav Špiček kandidatima prenosi i svoje bogato znanje i iskustvo koje je od 18. godine stjecao u najprestižnijim restoranima.

Smetaju mu pomodne novotarije

Strog, ali i pravedan je, kaže, dok ocjenjuje tradicionalna jela hrvatske kuhinje koju mu iz tjedna u tjedan serviraju natjecatelji showa.

– Radim kao kuhar profesionalac i puno puta se ulovim kako sam prestrog jer ipak su oni kuhari amateri. Ipak, neke stvari mi dosta smetaju i da sam u njihovoj situaciji, ipak bih se možda malo više informirao o tim bazičnim stvarima. Moraju znati koji komad mesa ide u saft, a koji za pečenje. Nepoznavanje takvih i sličnih stvari može me malo naljutiti – objašnjava svoje kriterije Špiček, glavni chef restorana Kaptolska klet.

Kao vrsnog poznavatelja domaće, a posebno kontinentalne kuhinje, razljutilo ga je kada je netko od natjecatelja pripremajući puricu koristio maslinovo ulje.

– Morao sam nakon toga gemišta si popiti, da me osvježi jer se i mrtvi u grobu okreću kada to vide. Postoje neki zakoni koji nismo mi izmislili, koji su tu od pamtivijeka i treba se tih pravila držati, pogotovo ako želiš kuhati po starim receptima – kaže Špiček.

Kao profesionalni kuhar poznaje i odlično se snalazi u pripremi jela svih naših regija, ali ipak kontinentalna kuhinja njegovo je carstvo.

– Rođen sam u Jablanovcu, mjestu u blizini Zagreba, i doma smo uvijek jeli kontinentalnu hranu. Svaki dan jeli su se čušpajz i variva. I da se natječem u ovakvom showu, naravno da bih se bolje snašao u zagorskoj nego u dalmatinskoj kuhinji, ali ja sam profesionalac sa 20 godina staža i nemam problema s učenjem novog. Ipak, malo mi smetaju sve te pomodne novotarije i zato sam odlučan u namjeri da do kraja svog radnog vijeka ostanem odan tradicionalnoj domaćoj kuhinji i domaćim namirnicama – odlučno kaže kuhar.

Prvo je jelo pripremio u sedmom razredu na satu domaćinstva.

– Napravio sam šnenokle, odnosno salzburške žličnjake i ajmo reći da su bile uspješne kao i kod naših kandidata koji su ih radili u jednom duelu, tak-tak – kroz smijeh će Špiček.

U njegovoj obitelji nitko prije njega nije se profesionalno bavio kuhanjem, a ljubav prema ovom zanimanju na Tomislava je prenio njegov krizmani kum.

– Moj kum je kuhar po struci, kod njega se uvijek nešto pripremalo i kuhalo i od njega sam naučio osnove. U obje familije i po maminoj i po tatinoj strani uvijek se jelo i pilo iako nisu bili bogati, ali imali su svoje domaćinstvo i uvijek se pričalo što će se sutra jesti – prisjetio se kuhar svojih početaka.

Djeca ne vole tatinu kuhinju

Uz posao mu ne ostaje vremena za kuhanje i kod kuće pa je taj posao prepustio supruzi, također profesionalnoj kuharici.

– Kći i sin su sretni zbog toga jer kad god im ja nešto skuham, kažu mi kako to nije dobro, da im mama to bolje i drukčije spremi – veli chef Špiček.

Zbog djece, 10-godišnjeg Ivana i 13-godišnje Paule, koji su trenutno u razvoju trudi se pripremati jela s puno povrća i bijelog mesa.

– Imamo malih problema naučiti ih da zavole i ribu, ali kad imam vremena, odvedem ih na plac i uzmemo ribu pa im objasnim koja je to riba, a onda doma to zajedno očistimo, oni se malo uprljaju i zbrljaju pa to skuhamo i tek onda to, ajde, pojedu. Svi smo u familiji od 120 kilograma pa nadalje, osim moje žene, i htio bih da djeca paze na težinu – priznaje Špiček. Na pitanje kako bi kod njega prošao neki vegetarijanski meni, u šali kaže: - Vegetarijanski meni bi prošao, ali samo s komadom mesa. S nestrpljenjem čeka Uskrs jer posebno uživa u pripremi uskrsnog doručka.

– Uvijek imamo domaću šunku koju radi moj tata, naravno jaja i luk te kruh koji sam pripremam.

Komentara 2

SO
Somelier
08:17 14.04.2014.

Ne znam da li znate recept za hobotnicu na zagorski način. Čul sam da zagorci v loncu kuhaju hobotnicu i onda pečeju a na drugome kraju vrtiju odojka. Dok je odojak gotov, hobotnicu hitiju pesu a odojka pojedu. Netko bi bi to ljepše i duže ispričal ali to je ipak recept za "Hobotnicu na zagorski način"

Avatar žič
žič
07:50 14.04.2014.

odličan naslov,zamislite si odojka pečenog na maslinovom ulju,ili odojka pečenog na bućinom ulju,točno se zna koje ulje čemu služi u prehrani,ali mi smo skloni,,pomodorstvu,,bez obzira na tradiciju,ja sam zagorac i meni lično maslinovo ulje ne odgovara...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije