Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dijabetičari i komičari

Slatke probleme pretvorili u stand up komediju kojom 'liječe' i šećernu bolest

Ekipa Dijabetes stand up komedije
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
19.05.2014.
u 21:00

Upravo na činjenicu da smijeh liječi odlučili su podsjetiti oni koji se svaki dan moraju nositi sa svojom bolešću – dijabetičari.

Lijek, bez recepta, besplatan, uvijek i svima dostupan, a nuspojava je – sreća.

Riječ je, dakako, o smijehu, obrambenom mehanizmu organizma i njegovu prirodnom lijeku protiv boli. Lijeku koji, pritisnuti svakodnevicom, mnogi zaboravljaju ili si ne mogu priuštiti. No, smijati se treba pa makar i na silu jer, prema nizu studija, smijeh doista utječe pozitivno na niz organa. Primjerice, stimulira srce, pluća, mišiće, povećava ispuštanje endorfina, hormona sreće, kako ga nazivaju.

Svaki dan poklonite osmijeh

Nadalje, smijehom potičemo cirkulaciju i tako pomažemo opuštanju mišića koje nam stres zgrči. Smijehom možemo poboljšati imunološki sustav, olakšati bol svake vrste... I više je to nego dovoljno razloga da bismo svaki dan makar sami sebi poklonili osmijeh. Upravo na činjenicu da smijeh liječi odlučili su podsjetiti oni koji se svaki dan moraju nositi sa svojom bolešću – dijabetičari. U suradnji sa zagrebačkim Studiom smijeha organiziraju nastupe stand up komičara upravo na temu šećerne bolesti. Time žele, ističu, podsjetiti ljude kako je smijeh dobar za zdravlje.

Šalit ćemo se sa svojom bolešću – tu ima puno materijala za humor. Naravno, u pravoj dozi da nikoga ne uvrijedimo

Davor Skeledžija

– Ovo je jedinstveni projekt, povezujemo stand up komediju s dijabetesom. Šalit ćemo se sa svojom bolešću – tu ima puno materijala za humor. Naravno, u pravoj dozi da nikoga ne uvrijedimo – pojašnjava jedan od voditelja projekta Davor Skeledžija iz Zagrebačkoga dijabetičkog društva koje skrbi za oko dvije tisuće članova. Tako se već neko vrijeme u spomenutom Studiju nalaze s komičarima i razgovaraju o dijabetesu. Oni pak, objašnjava Skeledžija, na temelju njihovih priča iz svakodnevice smišljaju štosove i tone samo na temu dijabetesa. Cijelu su priču objedinili pod projektom naziva Smijehom do zdravlja kojemu je cilj i senzibilizirati javnost na, kako navode, tipične zdravstvene probleme današnjice uzrokovane konstantnim stresom, visokom međusobnom konkurentnošću, visokim zahtjevima prema svakom pojedincu kao i općom, društvenom, ekonomskom i političkom klimom u kojoj živimo.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Foto: Borna Filić/Pixsell

"Dođite i nasmijte se"

– Kako već dugo živim s dijabetesom, a znao sam s društvom otići u Studio smijeha, u jednom sam trenutku rekao zašto ne bismo probali povezati jedno s drugim. Pomozimo ljudima da se malo razvesele. Dođite i nasmijte se, podržite rad Zagrebačkog dijabetičkog društva, a ako slučajno imate bilo kakve veze s dijabetesom, bit će vam dodatno zanimljivo – poziva Davor Skeledžija u zagrebačko Kino Europa 13. lipnja gdje će nastupiti pet stand up komičara.

Izuzev smiješne strane života s dijabetesom kroz komične nastupe provući će i diskretnu edukaciju o potencijalnim zabludama i, kaže, nedokazanim stavovima o dijabetesu. Posljednja je to ideja i projekt grupe mladih entuzijasta iz Zagrebačkoga dijabetičkog društva.

Njihov aktivan angažman u neprofitnoj udruzi civilnog društva im je omogućio da puno bolje upoznaju svoju bolest, ostvare brojne kontakte i prijateljstva, ali i posjete neke svjetske dijabetičke konferencije.

Stoga pozivaju sve da se aktivno uključe u zaštitu svog zdravlja, učlane se u dijabetičku udrugu i žive život punim plućima. Cijena ulaznica je 35 kuna, a osim na blagajni Europe, dostupne su i u Društvu, Ilica 48.

>>Ako osjetite neke od ovih simptoma, pripazite, možda je - dijabetes

>>Jedete hranu s visokim glikemijskim indeksom? To može uzrokovati dijabetes

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije