Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINALE IZBORA

Šampion kontinentalne turističke patrole: Ovdje su od prirode bolji samo ljudi

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/15
02.07.2020.
u 14:03

Tu su od prirode bolji samo ljudi – srdačni, otvoreni, puni duha i uvijek spremni pomoć

Ova po mnogočemu neobična i drukčija godina od onih na koje smo navikli prije no što je nastupilo ‘novo normalno’ odrazila se i na kontinentalnu Turističku patrolu Večernjeg lista.

Šampiona smo našli u Lici

U njoj smo tijekom ožujka i travnja kanili obići i predstaviti dvadeset turističkih destinacija na kontinentu. Već svima dobro znan razlog – korona – na pola nas je puta bio prekinuo i zaustavio negdje u Delnicama. No nakon što se epidemiološka slika bila popravila, nastavili smo potragu za šampionom. Naposljetku smo ga u lipnju našli, i to u Lici.

S osvojenih 95 od mogućih 100 bodova ovogodišnji pobjednik kontinentalne Turističke patrole Večernjeg lista jest Otočac, gradić u Gackoj dolini s jedva četiri tisuće žitelja. Sažeti sve što nam se svidjelo u samom Otočcu, ali i cijelom kraju možda baš i nije najjednostavnije jer valja pobrojiti sve ljepote koje Lika ima. Ljubitelji prirode tu će doći na svoje jer ona je uistinu netaknuta, pa treba spomenuti spomenikom prirode proglašena vrila rijeke Gacke, po dužini treće ponornice na svijetu.

1/15

Uz bok prirodnim ljepotama – a u administrativnom su sastavu Otočca, uz Sinac, i Kuterevo u kojem se nalazi utočište za medvjede, zatim Švica s prekrasnim jezerom bogatim ribom, pa selo Čović koje je bilo naseljeno još u doba Japoda i ponad njega se nalazi japodska gradina Katun... – svakako treba staviti ovdašnje ljude. Srdačni, otvoreni, puni duha, spremni pomoći..., barem je takvo bilo naše iskustvo. Tu smo sliku iz Like i Otočca ponijeli dijelom i zahvaljujući Dragici Rogić, predsjednici Udruge Gačanka koja od zaborava čuva ovdašnje tradicijske zanate, pravi coklje, ličke kape, torbe, ličke narodne nošnje, nakurnjake...

Kazala nam je Dragica da coklje kojima će se zgrijati i najhladnije noge, a čije je umijeće izrade proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, ima i engleska kraljica čije su noge inače vječito hladne. Japanska princeza Akishino se pak iz posjeta Hrvatskoj na Daleki istok vratila s ličkom torbom iz Otočca. Udruga ima znak izvornosti za pet proizvoda – ličku kapu, lešćarske bijele coklje, djevojačke torbice, preslicu i vreteno te kravatu Gacka.

Treba iskoristiti ovčju vunu

Dragica kaže da je osnovni cilj Gačanke iskorištavanje ovčje vune – predenjem, tkanjem i filcanjem. Iako je ova udruga iz Otočca svojim suvenirima obogatila turističku ponudu cijeloga kraja, gotovo nevjerojatno zvuči da se ti suveniri u Otočcu nemaju gdje kupiti. No zato njihovih suvenira ima u NP-u Plitvička jezera, doduše torbi, coklji i vunenih čarapa, odnosno proizvoda koji nose oznaku Lika Quality, sustava u kojem se nalazi šezdesetak proizvođača s područja klastera Lika destinacije.

Napustivši Dragicu, nakon njezinih priča vezanih uz tradiciju i povijest bili smo se zaputili ka središtu Otočca gdje u parku crkve Presvetog Trojstva ulazimo u Gačanski park hrvatske memorije u kojem su izložene 32 kamene skulpture koje prikazuju važne osobe i događaje iz prošlosti regije Gacke, od 9. stoljeća naovamo.

Ova “knjiga u kamenu” ispisana je na latinici, glagoljici i grčkom alfabetu, a poželite li doznati nešto više o osobi sa skulpture, dovoljno je skenirati QR kod koji se na njoj nalazi.

Ugodno nas je iznenadilo što se informacije virtualnim putem mogu dobiti i s ostalih znamenitosti jer su sve označene QR kodovima, čime se ne mogu podičiti puno razvikanije turističke destinacije. I tako, prošetavši se tijekom Turističke patrole ulicama Daruvara, Ogulina, Samobora, Delnica, Krapine, Trilja, Slavonskog Broda, Čakovca, Đurđevca, Grožnjana, Našica, Opuzena, Vinkovaca, Drniša, Kutjeva, Novske, Orahovice, Ludbrega i Benkovca (takav je u konačnici bio poredak) zaustavili smo se u Lici i ovogodišnjem laureatu – Otočcu. Preporuka stoga glasi: rezervirajte ove godine barem jedan slobodan vikend za uživanje u Lici.

POREDAK

1. OTOČAC 94
2. DARUVAR 93
3. OGULIN 92
4. SAMOBOR 91
5. DELNICE 90
6. KRAPINA 88
7. TRILJ 88
8. SL. BROD 87
9. ČAKOVEC 86
10. ĐURĐEVAC 86
11. GROŽNJAN 86
12. NAŠICE 86
13. OPUZEN 86
14. VINKOVCI 86
15. DRNIŠ 85
16. KUTJEVO 84
17. NOVSKA 84
18. ORAHOVICA 82
19. LUDBREG 81
20.BENKOVAC 71

Ključne riječi

Komentara 3

UR
ured11
16:59 02.07.2020.

Čestitam UREDNIKU na naslovu i podnaslovu kojim istim riječima potvrđuje oono što piše u naslovu! Samo ne piše tko je pobjednik!!!

NT
No_trouble
15:25 02.07.2020.

U potpunosti se slažem s opisima, prekrasna priroda!

Avatar EtTore
EtTore
14:46 02.07.2020.

Di su turisti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije