Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTOČAC

I engleska kraljica Elizabeth noge grije cokljama napravljenima od vune ličkih ovaca

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/15
09.06.2020.
u 13:06

Coklje kojima će se zgrijati i najhladnije noge, a čije je umijeće izrade proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, prave se od upletenog dijela i otkanog sukna koje se nakon tkanja mora ustupati, da bi dobilo čvrstoću.

Dan je bio kao stvoren za istraživanje prirode i uživanju ljepotama pa su se četiri prijateljice iz Senja i Zagreba – Maša, Iva, Ivana i Mia – quadovima zaputile u svoju ličku avanturu, prolazeći pokraj ličkih pašnjaka koji su se bili šarenili od poljskog cvijeća.

Izrada – kulturno dobro

Na veselu družinu koja se izletom počastila za Mašin rođendan nailazimo u Sincu nedaleko od Majerova vrila gdje su se mlinice zrcalile u rijeci, a u Majerovu mlinu mljelo se kukruzno, pšenično i raženo brašno. To selo, u kojem je jedna od znamenitosti i Tonkovića vrilo, administrativno spada pod Grad Otočac:

– Postokorona-posao odlično ide, vikendi su nam krcati – veselo kaže Denis Lončar iz agencije Velebit aktivnosti koja je organizirala izlet quadovima na kojima su uživale djevojke.

1/15

– Organiziramo i kanuing Gackom i jedini u Europi imamo kanu sa staklenim dnom – dobacuje Denis nestajući s djevojkama u ličkim prostranstvima dok smo mi okrenuli ka Otočcu.

Došavši u središte grada u parku crkve Presvetog Trojstva, ulazimo u Gačanski park hrvatske memorije u kojem su izložene 32 kamene skulpture na kojima su važne osobe i događaji iz prošlosti regije Gacke, od 9. stoljeća naovamo. Ova “knjiga u kamenu” ispisana je na latinici, glagoljici i grčkom alfabetu, a poželite li doznati nešto više o osobi sa skulpture, dovoljno je skenirati QR kod koji se na njoj nalazi. Informacije virtualnim putem mogu se dobiti i s ostalih otočkih znamenitosti jer su sve označene QR kodovima.

Ipak, ne može se baš sve naučiti online, bez žive riječi nekoga tko će vam objasniti i pokazati kako, na primjer, isplesti čarape od vune ličkih pramenki. Stoga će se sutra u Otočcu u 17 sati nastaviti s održavanjem zbog korone prekinutih radionica tradicijskih zanata i marljive će članice udruge Gačanka zainteresirane učiti kako se prave ličke coklje, kako se veze lička kapa...

Coklje kojima će se zgrijati i najhladnije noge, a čije je umijeće izrade proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, prave se od upletenog dijela i otkanog sukna koje se nakon tkanja mora ustupati, da bi dobilo čvrstoću. Nekoć se stupanje sukna radilo u Sincu, na izvoru Gacke, no posljednjih godina više ne. Unutarnji dio ovih toplih natikača pravi se pletenjem, na prednjoj je strani uzorak u boji, a po dovršetku pletačkoga dijela obuća se opšiva suknom. E, baš jedne takve prave ličke coklje ima i – engleska kraljica:

– Došla ih je kupiti žena koja ima vikendicu nedaleko od Otočca, a radi na kraljevskom dvoru. Kad ih je vidjela, kazala je da će ih ponijeti kraljici jer su joj noge vječito hladne – govori nam Dragica Rogić, predsjednica prije šesnaest godina osnovane udruge Gačanka koja se od zaborava čuva ovdašnje tradicijske zanate, a bavi se i izradom ličkih nošnji.

Torba za japansku princezu

Iz njihovih radionica izlaze ličke kape, torbe, nakurnjaci... Lička je torba zapela za oko i japanskoj princezi kada je boravila u Lici pa se put Dalekog istoka vratila s jednom, i to iz Dragičine privatne zbirke. I naši su se predsjednici “kitili” ličkim torbama i kapama, a žene iz Gačanke bivšoj su predsjednici bile napravile pojas za haljinu s bodom iz ličke kape.

Dragica je bila napravila i repliku ličke torbe kakvu je nosio genijalac svjetskog glasa Nikola Tesla, a koju mu je bila napravila majka Đuka. Originalna torba danas se nalazi u muzeju u Beogradu. Da udruga Gačanka nastoji sačuvati i od zaborava spasiti tradiciju, bilo je prepoznalo i američko veleposlanstvo povezujući izradu kapa od vrbova pruća – kakve se prave uz Južnoj Americi – s izradom ličkih kapa. Radionica održana u Zagrebu na kojoj su bile pravljene indijanske i ličke kape bila je rezultirala izložbom.

Udruga Gačanka organizira i etnorevije složene od modernih kolekcija koje imaju aplikacije tradicije. Dragica kaže kako je osnovni cilj njihova rada iskorištavanje ovčje vune – predenjem, tkanjem, filcanjem.

Iako je ova udruga iz Otočca svojim suvenirima obogatila turističku ponudu cijeloga kraja, gotovo nevjerojatno zvuči da se ti suveniri u Otočcu nemaju gdje kupiti. Naime, u gradu nema suvenirnice, hoteli bi morali zaposliti nekoga tko bi suvenire prodavao... I tako je jedina opcija u potrazi za, na primjer, ličkom kapom ili torbom pozvati Dragicu na telefon i s njom se dogovoriti kako doći do suvenira, pod uvjetom da ona nije na poslu u Gospiću.

No zato suvenira ima u Nacionalnom parku Plitvička jezera, doduše torbi, coklji i vunenih čarapa, odnosno proizvoda koji nose oznaku Lika Quality, sustava u kojem se nalazi šezdesetak proizvođača s područja klastera Lika destinacije.

Infostupac

PLUS

VIRTUALNE INFORMACIJE

Sve su destinacije u Otočcu označene QR kodovima pa je vrlo lako doznati ispred koje se točno nalazite

Jeste li znali?

Otočac se spominjao još na Bašćanskoj ploči. Ime je dobio po otočiću koji je sve do 18. stoljeća bio smješten usred rijeke

Gacke

MINUS

TEŠKO DO SUVENIRA

Gotovo nevjerojatno zvuči da se u Otočcu proizvode autohtoni suveniri, no da ih se nema gdje kupiti

Turistička patrola

Ukupna ocjena 94

Urednost, izgled mjesta, čistoća 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude    9

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Sadržaji za djecu 9

Biciklističke i pješačke staze; rekreativni sadržaji 10 

Kulturni sadržaj 9

Turistička ponuda tijekom cijele godine 9

Autohtonost 10 

Opći dojam 10

Patrola se vratila! I to ona kopnena. Došli smo do polovice ovogodišnjeg izdanja tradicionalne turističke inspekcije Večernjeg lista kada je koronavirus zaustavio život, ljude “spremio” u njihove domove, zatvorio restorane... U tim okolnostima ni Turistička patrola, akcija koju je Večernji list pokrenuo sada već davne 1975. godine, nije mogla protiv korone. Dana 20. ožujka objavili smo priču i ocjene Našica, a ostalih deset destinacija stavili smo na čekanje do boljih vremena. Ta su vremena sada tu, pred čitateljima je još deset kopnenih destinacija, a šampiona tog dijela Turističke patrole objavit ćemo 23. lipnja.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:11 09.06.2020.

Stari ljudi se primicu vatri...osobno se zimi grijem nakurnjakom vunenim..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije