Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Roditelji nepoželjni na Facebooku jer zadiru u privatnost svoje djece

Čak troje od četvero roditelja služi se internetom kako bi provjerili što rade njihova djeca koja su otišla na studij u udaljeno mjesto
19. rujna 2010. u 18:02 5 komentara 3 prikaza
'Smiling students with laptop computer'
Foto: 'Jupiterimages'

Majke i očevi nepoželjni su na Facebooku, barem ako se pita njihovu djecu koja studiraju udaljena od kuće.

 

Novo istraživanje pokazuje da se troje od četvero roditelja služi društvenim mrežama kako bi provjerili što im djeca rade na studiju. No, samo trećina studenata želi roditelje imati za prijatelje na Facebooku, a tri četvrtine njih kaže kako ne žele da roditelji vide njihove osobne slike i poruke.

 

Istraživanje koje je provela tvrtka za osiguranje Ensleigh otkrilo je i kako se 72 posto mladih od 18 do 25 godina koristi internetom kao načinom komunikacije s roditeljima, prenosi Daily Mail.

 

Unatoč velikoj popularnosti društvenih mreža, mladi sve više čeznu za domom, otkrila je britanska studija. Smatra se kako nakon što odu od kuće i dalje trebaju emocionalnu potporu roditelja, a dvije trećine njih reklo je da zovu roditelje kako bi doznali što se događa dok njih nema. Samo 13 posto studenata priznalo je kako kući zovu radi novca. No, internet im služi i za rješavanje drugih problema pa se tako njime često koriste kada trebaju savjet oko kućanskih poslova poput pranja odjeće.

 

– Postoji mnogo načina da ostanete u vezi pa je roditeljima lakše i nisu toliko tjeskobni zbog odlaska djece na udaljeni studij. No, ne bi smjeli ugrožavati njihovu privatnost previše ih kontrolirajući. Unatoč tome, čini se da ništa ne može zamijeniti toplinu roditeljskog glasa, pa zato mnogi studenti moraju zvati kući – kaže stručnjakinja za odnose Christine Webber.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • loza:

    čemu studije, kad nemaju veze s nama. Pa troje od četvore roditelja nezna di se računalo upali, a kad se djeca spakaju, u suzama su što su ih se napokon rješili. Pričao sociolog na TV da smo preuzeli ponašanje, navike ... prikaži još! od \"zapadnog svijeta\" (imitiramo ih ko majmuni), ali mi nismo dio tog svijeta, oni imaju drugačiji pogleda na svijet, i na kraju drugačiji svijet. I to što radimo što i oni, neznaći da imamo bilo kakve veze snjima i da sve studije koje se provode kod njih za nas nevrijede.

  • sun:

    Loza, ako se tvoji roditelji ne koriste kompjuterom, ne znaci da je 75% roditelja takvih, a nisi mi bas ni ti pismen/a. Negacija glagola pise se odvojeno, osim u slijedecim sucajevima: necu, nemoj, nemam, nestati, nedostajati i nenavidjeti. Imala sam ... prikaži još!m najbolju profesoricu hrvatskog jezika.

  • Šiljka:

    Bolje da su ti isti roditelji odgojili svoje studente i stvorili atmosferu povjerenja, a ne da se po zgradama orgija i da pošten svijet proživljava stampedo studoša svake noći od srijede do nedjelje (očito četvrtkom prestaju predavanja)! Ostavljaju dojam, čast ... prikaži još! izuzecima, da nisu ni živjeli u civilizaciji, a kamo li da se itko njima bavio. Bolje da ih roditelji što češće osobno i nenadano posjete, a i stanodavci , jer susjedi zvuče neistinito i naše se pritužbe ne uvažavaju. Jedno je biti mlad, otići od kuće i malo osjetiti samostalnosti , pa i malo bez kontrole, ali sasvim nešto drugo je ovo u što se studentarija izrodila. Čast izuzecima, ponavljam.