Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez odgoja

Puhanje balona na misi i pušenje na pogrebu - nekulturni prekršaji

vjenčanje
08.04.2010.
u 18:00

Najbizarniji razgovori mogu se čuti na pogrebima - kažu svećenici, a javljanje na mobitel usred mise mnogima je prihvatljivo.

Iako su svima poznata osnovna pravila ponašanja, čini se kako je moderan način života i dostupnost uvijek i pod svaku cijenu uzelo danak na bontonu. Tri virovitička župnika apelirala su stoga na redovite, ali i ne tako česte vjernike da ne zaborave na civilizirano ponašanje tijekom vjenčanja, pogreba i svetih misa, kad se dostojanstveno ponašanje očekuje ne samo zbog svetosti mjesta na kojima se nalaze nego i zbog poštovanja okupljenih u prilikama u kojima proživljavaju najsretnije ili najtužnije trenutke svoga života. Poručili su da su upravo oni česti svjedoci kako se u tim trenucima krše osnovna pravila dobrog ponašanja i stvara praksa koja se ne bi oprostila niti na jednom poslovnom sastanku. Praksa je to koja je, nažalost, zajednička i drugim sredinama.

Naime, nerijetko pod misama zvone mobiteli na koje se pojedinci i jave te slobodno razgovaraju, na vjenčanja gosti dolaze pod utjecajem alkohola, snimatelji i fotografi ulaze u prostor svetišta oltara i naguravaju se sa svećenikom želeći snimiti najbolji kadar. Na pogrebima obitelj pokojnika često ima što za vidjeti i čuti, a što ne žele pamtiti kao posljednji pozdrav od prijatelja i poznanika.

- Zna se dogoditi da za posljednjeg ispraćaja pokojnika okupljeni slobodno razgovaraju negdje u prikrajku, a nerijetko bez ustručavanja puše cigaretu. Nažalost, ponekad se i naljute ako to netko kasnije komentira - svjedočanstvo je vlč. Ivice Šoha, župnika župe Blaženog Alojzija Stepinca iz virovitičkog prigradskog naselja Milanovca, koji ističe da uvijek poziva vjernike i sve okupljene da budu svjesni trenutka u kojem se nalaze.

Sličnog je iskustva i fra Robert Perišić iz župe sv. Roka iz Virovitice koji je vjernike pozvao da u tim slučajevima nepristojne goste bratski opomenu.

- Nedavno, pored lijesa pokojnika, za vrijeme molitve, nekoliko je ljudi govorilo o zimskim gumama i felgama! S obzirom na to da sam to ja mogao čuti, nažalost, mogla je čuti i obitelj pokojnika. Zaboravljamo da smo na pokopima i zbog živih koji ostaju, a ne samo zbog mrtvih za koje molimo - smatra fra Robert Perišić. Župnik župe Sv. Leopolda Mandića iz virovitičkog prigradskog naselja Taborište ističe kako već godinama upozorava vjernike upravo na takve situacije, ali i da je svjestan kako sve na kraju ostaje na odgoju svakog čovjeka.

- Očekuje se od svakog da zna pravila ponašanja, a ako ih ne želi poštovati, nažalost, ni naša upozorenja neće uroditi plodom - smatra vlč. Vicko Obradović koji ističe da najčešće upozorava da je uz žvakaću gumu mnogo teže moliti negoli bez nje.

Ključne riječi

Komentara 17

OB
-obrisani-
07:01 09.04.2010.

Da ne pise gdje se ovo dogadilo,covjek bi pomislio na Hercegovinu.

EH
Ecce homo
18:56 08.04.2010.

Ovakvo ponašanje nema NIKAKVE dodirne točke s MODERNIM NAČINOM ŽIVOTA, već jedino s NEDOSTAKOM ODGOJA. Krajnje je vrijeme, da u obveznu lektiru uđe BON TON.

OB
-obrisani-
22:27 08.04.2010.

A najgori su mi oni sto na misi zveckaju sa metalmim novcicima a imaju papirni !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije