Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne nasjedajte

Postoji razlog zašto se povrće i voće nalazi odmah na početku trgovine: Moglo bi vas iznenaditi

Shutterstock
07.12.2022.
u 23:35

Odlazak u trgovinu po nekoliko neophodnih potrebština redovno završi s puno većim iznosom potrošenog novca nego što je to bilo planirano

Ako ste ikada ušli u supermarket po jedan artikl i izašli s kolicima punim stvari, niste jedini. Trgovine mješovitom robom imaju mnoštvo pametnih načina da navedu kupce da potroše više novaca, piše Mental Floss.

Ovo ne možemo ni zamisliti: Evo kakva se sve hrana nudi u McDonald's restoranima diljem svijeta!

1/16

Na primjer, nije slučajnost da su skuplji artikli obično na policama točno u razini očiju. Također nije uzalud to što mnoge cijene završavaju s 99. Budući da smo navikli čitati slijeva nadesno, naši mozgovi u osnovi ignoriraju 99 i zaokružuju cijenu. Umjesto da nešto što košta 3,99 kune smatramo kao 4 kune, vjerojatnije je da ćemo se osjećati kao da košta 3 kune.

Tlocrti trgovina također su strateški—i postoji razlog zašto se koji odjeljak s proizvodima tako često nalazi sprijeda. Kada uđete u trgovinu, teško je propustiti priliku napuniti svoju košaricu šarenim nizom voća i povrća, koji blistaju od vode koja ih čini posebno svježima. Često prskanje vodom također doprinosi i njihovoj težini, a samim time i većoj cijeni. 

- Svaki odjeljak s proizvodima ima tendenciju da bude teatralno osvijetljen, tako da sve izgleda bolje u trgovini nego kada to donesete kući. Gotovo svaki supermarket zna da ćete kupovati više, ako mogu pokrenuti vaše žlijezde slinovnice na rad - rekao je Paco Underhill, autor knjige Why We Buy: The Science of Shopping, za Chicago Tribune još 2010. godine.

Kako tvrdi Underhill, pekarski dio je obično blizu vrata iz istog razloga. A ako je prva stvar koju ćete učiniti nakrcati se krastavcima, hrskavim jabukama i drugim hranjivim opcijama, možda ćete osjećati da imate pravo pokupiti nešto manje zdravo za jelo dok dalje prolazite kroz prostor trgovine. 

Supermarketi imaju metode koje će vas natjerati da pokrijete što je više moguće odjela prilikom kupnje. Jedan od njih je postavljanje odjela s mliječnim proizvodima u stražnji dio trgovine, tako da će svaki kupac s mlijekom, jajima, maslacem ili nekim drugim osnovnim mliječnim proizvodom na svom popisu morati proći pored mnoštva drugih odjela na svom putu.

Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat? Ovo sigurno niste znali!  

Komentara 4

DS
dstulic
07:56 08.12.2022.

Mogu oni smisliti što hoće ali narod nema novaca ni za osnovno. A onih legendarnih “99” je takva debilana da je svijet nije vidio i ne, nitko nema “osjećaj” da je platio tri kune ako nešto stoji 3,99 već ima osjećaj 4 kune plus prave majmune od nas

DU
Deleted user
07:51 08.12.2022.

Pa da... Od uvijek je trgovac razmišljao, kako uvaliti nepotrebnu robu i tako zaraditi malo više (što više). Pri tome mu se oči cakle i nesvjesno trlja dlanove i kažiprst o palac, kao da broji novac. I da, nije ga nikad bilo briga, što će se netko kajati za potrošen novac. Posao je posao.

Avatar ucjena
ucjena
09:27 08.12.2022.

Sve moguće barke samo da nam se izvuku pare,, ali, nećeš razbojniće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije