Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potreba za šećerom

Stalno žudite za nečim slatkim? Evo zašto se to događa

Shutterstock
06.12.2022.
u 11:30

Svakome od nas dođe trenutak kada nam se baš jede nešto slatko, a razloga za to je nekoliko

Vrlo je lako pretjerati sa slatkišima ili bilo čim slatkim. Šećer stvara nevjerojatnu ovisnost, a postoje određeni hormonski, emocionalni i fiziološki razlozi zbog kojih možemo toliko žudjeti za njim. Stručnjaci su otkrili nekoliko čimbenika koji uzrokuju želju za šećerom i što možete učiniti da to zaustavite, piše Mind Body Green.

Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

1/12

Iscrpljeni ste

- Tijekom vremena umora ili iscrpljenosti, prva stvar za kojom žudimo je šećer. To je zato što se šećer brzo metabolizira i omiljeni je tjelesni izvor energije - rekla je Maya Feller, dijetetičarka i nutricionistica. 

Istraživanja pokazuju da je konzumacija šećera fiziološki prilagodljivo ponašanje koje osigurava energiju potrebnu da ostanemo budni. Ono što je problematično je da je početno povećanje šećera kratkotrajno, što vas tjera da tražite više. 

Pod stresom ste

- Prošla istraživanja su otkrila da su primati, kada su bili pod stresom, tražili ugljikohidrate, prvenstveno u obliku voća. Mislimo da je to zato što ti spojevi proizvode hormon dobrog osjećaja serotonin. rekao je Steven Gundry, kardiotorakalni kirurg.

Ljudi pod stresom reagiraju na isti način, posežu za nečim slatkim kako bi osjetili olakšanje, iako kratko. Problem s ovim je što prečesto jedenje šećera može stvoriti naviku, koja se zatim ukorjenjuje kao ponašanje. Ugljikohidrati dolaze u mnogim oblicima, a ako se osjećate pod stresom, najbolji način da se uravnotežite može biti unos složenih ugljikohidrata. To je zato što se dulje probavljaju i održavaju stabilnu razinu šećera u krvi. Ako morate uzeti nešto slatko, držite se tamne čokolade sa 70 do 85 posto kakaa, kako biste spriječili skok šećera u krvi.

Vaša crijeva ne dobivaju ono što trebaju

Gundry kaže da je jedna teorija o tome što ljude čini gladnima Teorija gladi usmjerena na crijevnu floru. 

Ovo je teorija koja kaže da je naša glad kontrolirana količinom naših crijevnih bakterija koje su hranjene hranom koja im je potrebna. Ako crijevne bakterije dobivaju pravu vrstu goriva, šalju poruke mozgu da su sretne i da ne moramo ići u potragu za dodatnom hranom. Međutim, kada crijevne bakterije ne dobivaju pravu prehranu, mozak šalje SOS signal, govoreći da mu je potrebna energija brzo. Brzo rješenje je često šećer - objasnio je.

No, jedna stvar koja je mnogo bolja za zdravlje vaših crijeva, kaže Gundry, jesu prebiotička vlakna, odnosno neprobavljiva vlakna koja hrane korisne crijevne bakterije, zaustavljajući želju za hranom. Hrana bogata prebioticima uključuje orašaste plodove, banane, zob i jabuke. 

Konzumirate previše umjetnih sladila

- Umjetni zaslađivači zabrljali su s našim sustavom kada je u pitanju otkrivanje šećera. To je zato što nemamo receptore za šećer na našem jeziku: imamo receptore za slatko. Prije su receptori za slatko osjetili okus nečeg slatkog, što je bio šećer, i upozorili mozak i gušteraču da je šećer na putu. Gušterača bi tada proizvodila inzulin u pripremi - rekao je Gundry. 

Umjetni zaslađivači ne slijede isti prirodni proces. Prvo, inzulin mora izvući šećer iz krvotoka, što može povećati rizik od hipoglikemije. 

- Mozak nikada ne dobije svoj šećer i govori tijelu da uzme još malo za njega. To može dovesti do toga da netko jede ili pije više umjetnih zaslađivača, stvarajući žudnju i naviku, kao što je ovisnost o dijetnoj Coli - zaključio je.

Najzdravija hrana za zadovoljavanje želje za šećerom

Sljedeći put kada budete poželjeli šećer, posegnite za ovom hranom koja donosi složene ugljikohidrate i prebiotike koje vaše tijelo zapravo treba:

  • voće
  • orasi
  • cjelovite žitarice
  • zdrave masti poput pola avokada
  • tamna čokolada
  • amarant
  • chia sjemenke
  • tamno lisnato povrće poput kelja i špinata
  • masna riba poput lososa

Volite povremeno popiti 'čašicu'? Kad pijete, pijte džin jer je najzdravije alkoholno piće:

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
20:47 06.12.2022.

Zato što ste 'sugar junkie'. Nema tu puno mudrosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije