Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERAPIJA

Pjevanje vraća govor pacijentima nakon moždanog udara

usta
Arhiva Večernjeg lista
22.02.2010.
u 13:26

Profesor neurologije Gottfried Schlaug koji je vodio istraživanje objasnio je kako je većina veza između moždanih područja koja kontroliraju pokret i sluh na lijevoj strani te da se upravo ta lijeva strana najčešće koristi za govor.

Pacijenti koji su nakon moždanog udara izgubili dar govora pjevanjem bi mogli riješiti taj problem, tvrde znanstvenici. Naime, za pjevanje se koristi drugo područje mozga od onog koje se koristi za govor.

Istraživanje je predstavljeno na godišnjem druženju AAAS-a (Američko udruženje za napretke u znanosti) u San Diegu, a terapija se već koristi kao medicinska tehnika.

Profesor neurologije Gottfried Schlaug koji je vodio istraživanje objasnio je kako je većina veza između moždanih područja koja kontroliraju pokret i sluh na lijevoj strani te da se upravo ta lijeva strana najčešće koristi za govor. No pacijenti uče riječi staviti u melodije, što je krucijalni oblik povezanosti na desnoj strani mozga.

U prilog ovom istraživanju idu prethodne studije koje su pokazale kako je taj "centar za pjevanje" pretjerano razvijen u mozgu profesionalnih pjevača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije