Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
metaboličko stanje

Ovu pretragu trebate napraviti jednom godišnje jer otkriva opasno stanje bez simptoma

Vađenje krvi
Thinkstock
06.10.2017.
u 12:01

Metaboličko stanje koje se ne tretira pravodobno može prerasti u dijabetes tipa 2, a najčešće se otkrije uz pojavu neke druge bolesti. Važno je jednom godišnje provjeriti šećer i masnoću u krvi

Danas vrlo lako možete provjeriti imate li rizik od razvoja šećerne bolesti jednostavnom krvnom pretragom – određivanjem vrijednosti glukoze u plazmi ili vrijednosti glikoliziranog hemoglobina (HbA1c). Pokaže li se da postoji nepravilna regulacija razine šećera u krvi, ali ne u tolikoj mjeri da bi dijagnoza bi dijabetes, vrijeme je da razmislite o trenutačnim životnim promjenama. 

Ako spomenemo brojku od 260.000 novootkrivenih osoba s predijabetesom u Hrvatskoj te procjenu struke da ih je više od 100.000 neotkrivenih, jasno je da se ne radi o bezazlenom stanju. 

– Najčešće se događa da se bolest otkrije s pojavom neke druge bolesti, na primjer infarkta ili nekog fatalnog zdravstvenog zbivanja pa je važno nakon 45. godine jednom godišnje napraviti preglede u vidu provjere razine šećera i masnoće u krvi te mjerenje tlaka –savjetuje predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva,prim. dr. sc. Manja Prašek, dr. med. 

U fazi predijabetesa osoba može biti i deset godina, a da to ne zna. 

– Zapravo se događa da je šećer natašte dobar, a onaj nakon obroka povišen, a on se obično mjeri natašte. Svjetska zdravstvena organizacija i Američke dijabetičke federacije poručuju da bi se, osim mjerenja šećera natašte, trebao mjeriti i glikozilirani hemoglobin (HbA1c) koji pokazuje prosjek razine šećera u krvi unatrag tri mjeseca te može ukazati na to da osoba nakon obroka ima povišen šećer – dodaje dr. Prašek. 

Testiranje je moguće napraviti na razini primarne zdravstvene zaštite, u ordinacijama liječnika obiteljske medicine. 

Osim što osoba može osjetiti blagi umor, pojačanu želju za mokrenjem, jači apetit i nakupljanje kilograma, lako prepoznatljivi i jaki simptomi predijabetesa ne postoje. Rizični faktori nisu posve razjašnjeni, ali se smatra da je to genetska predispozicija, pretilost i manjak fizičke aktivnosti. 

– Predijabetes ne mora biti siguran put do dijabetesa 2, ali ako odmahujemo rukom na informaciju da nam je u nekim situacijama šećer u krvi povišen, da imamo višak kilograma i da volimo sate i sate provoditi na stolcu, možete računati na ozbiljniju dijagnozu, napominje dr. Prašek te savjetuje kako je 30 minuta svakodnevnog hodanja, održavanje normalne tjelesne težine i izbjegavanje koncentriranih ugljikohidrata iz prehrane najsigurniji način održavanja dobrog zdravlja i prevencije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije