Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Stalno kašljete, imate kratak dah i 'pucketa' vam u plućima? Ovo trebate znati

IPF je smrtonosnija nego većina vrsta zloćudnih bolesti, uključujući rak dojke, rak prostate, neke oblike leukemije i limfoma.
25. rujna 2017. u 14:45 1 komentara 32094 prikaza
Kašalj
Foto: Thinkstock

Idiopatska plućna fibroza (IPF) je bolest u kojoj plućno tkivo fibrozira i stvara se ožiljkasto koje onemogućava normalnu funkciju pluća, odnosno, manje kisika ulazi u krvotok. Rani znakovi i simptomi IPF obično uključuju stalni kašalj, kratkoću daha pri svakodnevnim aktivnostima (penjanju stepenicama pa čak i pri mirovanju) te pucketanje u plućima što nalikuje zvuku odvajanja  „čičak“ trake, ali se često ne prepoznaju. Uzrok IPF-a još nije sasvim poznat, ali genetski faktori mogu imati ulogu u nastanku bolesti. Naime, 5% pacijenata s IPF-om ima članove obitelji s tom bolešću.

HIV NOVA ISTRAŽIVANJA Znanstvenike zapanjilo otkriće: AIDS će se u potpunosti iskorijeniti?

Ostali  faktori rizika su pušenje, profesionalna izloženost određenim vrstama prašine, virusne infekcije, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) i okolišni čimbenici. U epidemiološkom pogledu, broj oboljelih u Hrvatskoj prati europske i svjetske prosjeke. Procjenjuje se da 80.000 do 111.000 ljudi u Europi boluje od IPF-a, a godišnje se dijagnosticira 35.000 novih bolesnika. Bolest je češća u muškaraca nego u žena i obično se javlja u osoba starijih od 45 godina, s prosječnom dobi od 65 godina. Stoga je važno znati da u suradnji s multidisciplinarnim timom, stručnjak/pulmolog može osmisliti personalizirani plan liječenja za pacijenta, što potencijalno može usporiti pad funkcije pluća, povećati kvalitetu života pacijenta i poboljšati prognozu bolesti.

IPF je smrtonosnija nego većina vrsta zloćudnih bolesti, uključujući rak dojke, rak prostate, neke oblike leukemije i limfoma. Nedavna studija koja je usporedila smrtnost od IPF-a i određenih vrsta tumora, pokazala je da samo bolesnici s karcinomom pluća i gušterače imaju lošiju stopu preživljenja od bolesnika s IPF-om, istaknuto je u povodu obilježavanja Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze i hrvatske javno-zdravstvene akcije o podizanju svjesnosti o toj bolesti pod nazivom „Slušajte zvukove IPF-a, idiopatske plućne fibroze (Listen for the Sounds of IPF)". 
Kampanju organizira Udruga oboljelih od raka i drugih bolesti pluća Jedra pod pokroviteljstvom grada Zagreba i Ministarstva zdravstva uz potporu Hrvatskog torakalnog društva Toraks i Hrvatske komore medicinskih sestara.

FOTOGALERIJA Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati

Kašalj
1 / 8
Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati - Umor može biti znak užurbanog načina života, no svakako je dobro požaliti se liječniku i otkriti krije li se iza toga nešto drugo.

Predstavljajući kampanju, Sandra Karabatić magistra sestrinstva, predsjednica Udruge Jedra, upozorila je na nužnost pravovremene dijagnoze i liječenja bolesnika s IPF-om: "Disanje je najvažniji životni proces ljudskog organizma, no bolesti kao  IPF stvaraju ožiljke u plućima i tako ometaju normalno funkcioniranje dišnog sustava. Koliko je bolest zahtjevna, može se plastično prikazati puhanjem mjehurića sapuna. Kada ste zdravi, puhanje mjehurića  sapuna traje manje od sekunde, ali oboljelima od IPF-a jednostavna aktivnost predstavlja velik izazov.“

FOTOGALERIJA Ovo su simptomi raka crijeva na koje trebaju paziti i mlađe osobe

Kašalj
1 / 5
Rak debelog crijeva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti kod oba spola. Kirurški zahvat je osnovni oblik liječenja, a preventivnim testovima i pregledima može se otkriti u ranoj fazi, ali rijetko tko ide na preventivne preglede kako bi se utvrdila rizičnost za ovu bolest...

Govoreći o IPF-u , predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, akademik Miroslav Samaržija dr. med., istaknuo je da je “IPF kao rijetka bolest često pogrešno dijagnosticirana ili zamijenjena za druge plućne bolesti, stoga je izuzetno važno da liječnici opće prakse razumiju i prepoznaju simptome IPF-a i upute bolesnika stručnjaku pulmologu. Pulmolog će s multidisciplinarnim timom osmisliti personalizirani plan liječenja za svakog bolesnika, što može potencijalno usporiti pad funkcije pluća, očuvati kvalitetu života i poboljšati prognozu liječenja“, zaključio je akademik Samaržija. 

Bra day Domagoj Eljuga: Svaka žena u Hrvatskoj ima pravo na rekonstrukciju dojke Istezanje NEKOLIKO SAVJETA Noću vas 'love' grčevi u nogama? Evo što vam je činiti... Pušenje mjere Borba za prestanak pušenja: Kutija cigareta će u ovoj zemlji stajati 10 eura
Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Avatar Istinski Pravi Hrvat
    Istinski Pravi Hrvat:

    Za IPF neznam ali za simptome opasne bolesti domoljubne hedikepiranosti sam postal istinski stručnjak i dajem savjete besplatno makar balkanski bolesnici radi pomanjkanja kulture i IQ lijep ne primaju kako treba.