Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rani znakovi

Stalno kašljete, imate kratak dah i 'pucketa' vam u plućima? Ovo trebate znati

Kašalj
Thinkstock
25.09.2017.
u 14:45

IPF je smrtonosnija nego većina vrsta zloćudnih bolesti, uključujući rak dojke, rak prostate, neke oblike leukemije i limfoma.

Idiopatska plućna fibroza (IPF) je bolest u kojoj plućno tkivo fibrozira i stvara se ožiljkasto koje onemogućava normalnu funkciju pluća, odnosno, manje kisika ulazi u krvotok. Rani znakovi i simptomi IPF obično uključuju stalni kašalj, kratkoću daha pri svakodnevnim aktivnostima (penjanju stepenicama pa čak i pri mirovanju) te pucketanje u plućima što nalikuje zvuku odvajanja  „čičak“ trake, ali se često ne prepoznaju. Uzrok IPF-a još nije sasvim poznat, ali genetski faktori mogu imati ulogu u nastanku bolesti. Naime, 5% pacijenata s IPF-om ima članove obitelji s tom bolešću.

Ostali  faktori rizika su pušenje, profesionalna izloženost određenim vrstama prašine, virusne infekcije, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) i okolišni čimbenici. U epidemiološkom pogledu, broj oboljelih u Hrvatskoj prati europske i svjetske prosjeke. Procjenjuje se da 80.000 do 111.000 ljudi u Europi boluje od IPF-a, a godišnje se dijagnosticira 35.000 novih bolesnika. Bolest je češća u muškaraca nego u žena i obično se javlja u osoba starijih od 45 godina, s prosječnom dobi od 65 godina. Stoga je važno znati da u suradnji s multidisciplinarnim timom, stručnjak/pulmolog može osmisliti personalizirani plan liječenja za pacijenta, što potencijalno može usporiti pad funkcije pluća, povećati kvalitetu života pacijenta i poboljšati prognozu bolesti.

IPF je smrtonosnija nego većina vrsta zloćudnih bolesti, uključujući rak dojke, rak prostate, neke oblike leukemije i limfoma. Nedavna studija koja je usporedila smrtnost od IPF-a i određenih vrsta tumora, pokazala je da samo bolesnici s karcinomom pluća i gušterače imaju lošiju stopu preživljenja od bolesnika s IPF-om, istaknuto je u povodu obilježavanja Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze i hrvatske javno-zdravstvene akcije o podizanju svjesnosti o toj bolesti pod nazivom „Slušajte zvukove IPF-a, idiopatske plućne fibroze (Listen for the Sounds of IPF)". 
Kampanju organizira Udruga oboljelih od raka i drugih bolesti pluća Jedra pod pokroviteljstvom grada Zagreba i Ministarstva zdravstva uz potporu Hrvatskog torakalnog društva Toraks i Hrvatske komore medicinskih sestara.

FOTOGALERIJA Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati

Kašalj
1/8

Predstavljajući kampanju, Sandra Karabatić magistra sestrinstva, predsjednica Udruge Jedra, upozorila je na nužnost pravovremene dijagnoze i liječenja bolesnika s IPF-om: "Disanje je najvažniji životni proces ljudskog organizma, no bolesti kao  IPF stvaraju ožiljke u plućima i tako ometaju normalno funkcioniranje dišnog sustava. Koliko je bolest zahtjevna, može se plastično prikazati puhanjem mjehurića sapuna. Kada ste zdravi, puhanje mjehurića  sapuna traje manje od sekunde, ali oboljelima od IPF-a jednostavna aktivnost predstavlja velik izazov.“

FOTOGALERIJA Ovo su simptomi raka crijeva na koje trebaju paziti i mlađe osobe

Kašalj
1/5

Govoreći o IPF-u , predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, akademik Miroslav Samaržija dr. med., istaknuo je da je “IPF kao rijetka bolest često pogrešno dijagnosticirana ili zamijenjena za druge plućne bolesti, stoga je izuzetno važno da liječnici opće prakse razumiju i prepoznaju simptome IPF-a i upute bolesnika stručnjaku pulmologu. Pulmolog će s multidisciplinarnim timom osmisliti personalizirani plan liječenja za svakog bolesnika, što može potencijalno usporiti pad funkcije pluća, očuvati kvalitetu života i poboljšati prognozu liječenja“, zaključio je akademik Samaržija. 

Komentara 1

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
13:49 25.09.2017.

Za IPF neznam ali za simptome opasne bolesti domoljubne hedikepiranosti sam postal istinski stručnjak i dajem savjete besplatno makar balkanski bolesnici radi pomanjkanja kulture i IQ lijep ne primaju kako treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije