Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Ovo je najlakši način čišćenja mikrovalne pećnice: Ponovite barem jednom mjesečno

Mikrovalna
Shuttershock
07.08.2022.
u 16:34

Napunite zdjelu za mikrovalnu s dvije šalice vode i dvije žlice octa kojima možete dodati i kap ili dvije eteričnog ulja

Možda je i prebrišete nakon svakog korištenja, ali vrlo brzo mikrovalna postane preprljava da bi to bilo dovoljno; zbog skorenih i zalijepljenih komada hrane.

Ubodi komaraca, čišćenje... Jeste li znali da pastu za zube možete koristiti i za ove genijalne stvari?

Mikrovalna
1/12

- Ostavljanje tih komada može dovesti do smanjene učinkovitosti ili potencijalno poništiti vaše jamstvo - napominje stručnjakinja za dom i autorica knjige From the Ground Up: Building a Dream Houseand a Beautiful Life—through Grit and Grace, Noell Jett. "U najgorem slučaju, prljava mikrovalna pećnica može izazvati čak i požar."

Čišćenje mikrovalne pećnice i njeno održavanje zapravo je, kaže, vrlo jednostavno. 

Koliko često čistiti mikrovalnu pećnicu

Budući da je mikrovalna pećnica popularan kuhinjski uređaj, često se koristi pa bi se jednom mjesečno trebalo detaljno očistiti, a svaki put kad brišete druge površine u kuhinji obrisati njenu vanjsku stranu. Ako primijetite mrlje ili neugodne mirise, poželjno je i češće.

"Mikrovalne pećnice obično imaju životni vijek od pet do deset godina, ovisno o kvaliteti", kaže Vera Peterson, stručnjakinja za čišćenje i predsjednica tvrtke Molly Maid. "Redovito čišćenje im da ostanu u najboljem stanju."

Što ćete trebati

Bočicu s raspršivačem
Staklenu posudu prikladna za mikrovalnu pećnicu
Destilirani bijeli ocat (ili limun)
Eterično ulje (po izboru)
Čačkalicu ili drvenu žlicu
Držač za lonce ili rukavice za pećnicu
Sredstvo za uklanjanje masnoće za suđe
Spužvu 
Krpu koja ne ostavlja dlačice
Univerzalno sredstvo za čišćenje kuhinje (opcionalno)

  • poprskajte mrlje i proliveno. Na isti način na koji čistite mrlje na odjeći prije nego ju bacite u perilicu, dobro je poprskati teške, tvrdokorne mrlje i prolivenu tekućinu u mikrovalnoj pećnici.
  • koristite otopinu od jednakih dijelova bijelog octa i vode i obilno poprskajte.
  • napunite zdjelu za mikrovalnu s dvije šalice vode i dvije žlice octa. Možete dodati kap ili dvije eteričnog ulja, a ako ga nemate ocat pri ruci, Peterson preporučuje da ga zamijenite svježe iscijeđenim limunovim sokom.
  • stavite malu drvenu žlicu ili čačkalicu u tu vodu. To će omogućiti stvaranje mjehurića na drvu dok se voda zagrijava, sprječavajući da se voda pregrije i proključa.
  • upalite mikrovalnu na tri minute. Zatvorite vrata i mikrovalnu pećnicu podesite na tri minute na visoku temperaturu pa sve ostavite tako još 15 minuta bez otvaranja vrata. To vrijeme omogućuje da se mikrovalna pećnica dodatno zapari, što pomaže u razbijanju zalijepljenih mrlja.
  • uklonite posudu i okretni tanjur. Koristeći držače za lonce ili rukavicu za pećnicu da zaštitite ruke, pažljivo izvadite zdjelu iz mikrovalne pećnice i ostavite je sa strane (nemojte je još izliti). 
  • prebrišite unutrašnjost. Navlažite čistu krpu od mikrovlakana mješavinom octa i vode i prebrišite unutrašnjost mikrovalne pećnice. Većina će prljavštine odmah skliznuti, ali za tvrdokorne mrlje ili teško dostupna mjesta, Jett predlaže žilet koji ne grebe površine.
  • Operite tanjur mikrovalne pećnice sredstvom za pranje posuđa, vrućom vodom i spužvom. Osušite ga čistom kuhinjskom krpom i vratite u čistu mikrovalnu pećnicu.
  • očistite vanjski dio. Poprskajte višenamjensko sredstvo za čišćenje na čistu krpu i obrišite (nikada ne prskajte izravno na upravljačku ploču.) Peterson dodaje: "Za pećnice od nehrđajućeg čelika, umočite krpu u vodu i tekućinu za pranje posuđa, iscijedite i zatim prebrišite". Ne zaboravite obrisati ploču, bočne strane, vrh i dno, piše Real Simple.

Znate li što sve možete sa sodom bikarbonom? Ovih će pet stvari besprijekorno očistiti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije