Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Otkrili smo Vis, kupili kuću, i tu pravimo Prvo viško pivo

Dvojica Norvežana preselila su se na Vis i proizvodit će pivo s kojim planiraju osvojiti Hrvatsku
24. srpnja 2016. u 15:17 15 komentara 8399 prikaza
piva
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

Da se na policama naših dućana pojavi neko novo pivo, nije ništa novo, ali svakako je novo kada pivo za Hrvate naprave – Norvežani!

Kjetil Jikiun i Kjell Einar Karlsen bili su dijelom kultne norveške zanatske pivovare Nøgne Ø. Kjetil je bio glavni pivar, tvorac jednog od najcjenjenijih svjetskih piva Dark Horizon, a Kjell direktor prodaje. Sada su zajedno sa svojim hrvatskim partnerima u nas ponudili Prvo viško pivo koje je praktično u tjedan-dva poharalo sve dućane i lokale koji drže zanatsko ili, kako se popularno kaže – craft pivo.

Novi okusi i ime jednog od najboljih svjetskih pivara bili su za hrvatske ljubitelje piva dovoljna garancija da će u bocama naći vrhunski proizvod. Nøgne Ø je danas dijelom velike norveške pivarske korporacije, a Kjetil i Kjell krenuli su u druge vode. Na Kreti je Kjetil kupio vinograd i otvorio također uspješnu pivovaru Solo, a Kjell je prije nekoliko godina našao nove prijatelje upravo ovdje, u Hrvatskoj.

09.01.2016., Zagreb - Prva klapa snimanja nove HTV-ove serije Novine, redatelja Dalibora Matanica. Serija se snima u staroj redakciji Vecernjeg lista. Trpimir Jurkic, Goran Markovic, Zijad Gracic, Branka Katic, Tihana Lazovic, Dalibor Matanic. Photo: Zelj Nebojša Taraba i Miodrag sila Uoči premijere Novina snimaju film s Kojom i otvaraju pivovaru na Visu Hoegarden Nagrada Hoegaardenu zlatna medalja za pšenično pivo na World Beer Cupu Bruge, Belgija san postaje stvarnost Pivo će teći 'pivovodom' dugim 3 kilometra ispod ulica belgijskog grada

– Srećom sam Vis otkrio prije osam godina, on ima sve atribute koji ga čine dobrim mjestom za život, temperaturu, prirodu, hranu, vino, kao i dobre ljude. Uspjeli su očuvati duh otoka unatoč snažnom razvoju turizma. S obitelji sam dolazio stalno, a prije dvije godine ondje smo kupili i kuću potvrđujući time želju da učinimo Vis svojim drugim domom pa sada na otoku boravimo i izvan sezone – kaže Kjell.

Ljudi su kod vas izravniji

Ni za Kjetila Hrvatska nije nepoznato mjesto. U Zagrebu i Rijeci bio je 90-ih godina kada mu je ovdje radio otac, a sada se nada što skorijem povratku, dolasku na Vis, ali i obilasku drugih dijelova Hrvatske.

– Suprotnosti između kultura uvijek su me fascinirale, no jedna me stvar pogotovo oduševila kod kultura i zemalja južne Europe – ljudi su puno izravniji nego u Skandinaviji. U Norveškoj se ljudi teško konfrontiraju pa mi je zapravo osvježavajuće kada vidim da ljudi mogu imati otvorene, iskrene i emotivne diskusije – kaže Kjetil.

Važna je poveznica dvojice Norvežana i ugledni viški vinar Damir Radica, a onda i dvojica naših poznatih producenata, Nebojša Taraba i Miodrag Sila.

– Davno sam prihvatio Damira i Nebojšu kao dobre prijatelje, još iz doba kada sam radio u Nøgne Ø pa sam ih vrlo rano upoznao i sa svijetom zanatskog piva. Iako to tržište u Hrvatskoj ima golem potencijal, dodatna je motivacija da pokrenemo Prvo viško pivo bilo i to da vratimo nešto Visu. To je prekrasno mjesto, ali isto tako i mjesto društvenih i gospodarskih izazova.

Okusi prilagođeni Hrvatima

Tako nešto poznajemo još iz Norveške jer imamo jako dugu obalu s puno otoka koji su morali razviti sasvim nove načine življenja. Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti moći ponuditi i radna mjesta i visokokvalitetan proizvod koji će mnoge Višane učiniti ponosnima, a Vis još zanimljiviji posjetiteljima – kaže Kjetil Einar Karlsen, dodajući kako s lokalnom samoupravom održavaju dobar dijalog pa se nadaju da će prvu pivovaru na Visu podići do sljedećeg ljeta.

– Kada me Kjell pozvao da sudjelujem u projektu, odmah sam pomislio kako će to biti zanimljivo jer ovdje ima puno potencijala. Treba još puno edukacije i probijanja, za što treba strpljenja, no izvrsno je kada uspijete razviti razumijevanje za zanatsko pivo. Okusi koje smo razvili za naša prva piva prilagođeni su Hrvatima i prema njihovim omiljenim okusima i prema prehrambenoj kulturi. Sada se nadamo da će se ovi okusi i prihvatiti da bismo mogli ponuditi još – kaže Kjetil, jedan od najboljih svjetskih pivara koji dodaje kako će se za nas kuhati posebna piva. Usto, ljudima će nakon Prvog viškog piva biti jasno što Hrvati drže dobrim okusom i kako će se u nas razvijati pivarska kultura.

– Naš je plan da stalno predstavljamo nove stilove, radimo specijalna piva, da autentičnim sastojcima s otoka Visa dajemo pivima posebne okuse, surađujemo s drugim pivarima i pivovarama, da se igramo, kreiramo i pridonosimo različitosti i visokoj kvaliteti svijeta piva u Hrvatskoj – ističe Kjell Einar Larsen. 

>>Pratite blog: Volim pivu

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • beitsche:

    Svaka cast. .zelim vam sve najbolje I puno uspjeha. .radujem se prvom vasem pivu. .zivjeli

  • hope:

    od cega pravi pivo?????HMELJ??? odakle ga dovozi ....pa super zasto ne kad smo mi smotani i kazemo ne moze se

  • mate.no:

    Šta je, je...Norvežani vole piti pivo i lijepo kada netko vidi potencijal u našoj zemlji te je predstavlja svijetu..