Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdrave grickalice

Orasi snizuju tlak osobama koje su izložene stresu

orasi
Patrik Macek/Vecernji list
04.10.2010.
u 15:00

Omega 3 masne kiseline iz oraha pozitivno djeluju na tlak kod osoba koje imaju puno lošeg kolesterola.

Osim što su zdrave grickalice, neusporedivo zdravije od čipsa ili kokica, te smanjuju kolesterol, čini se da orasi pozitivno utječu i na stres i snizuju krvni tlak. Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Penn, oni koji imaju visoku razinu lošeg kolesterola, a bili su na dijeti bogatoj orasima, imali su u stresnim situacijama niži tlak.

Sudionici istraživanja morali su održati trominutni govor ili uroniti jednu nogu u ledenu vodu, što oboje potiče stres. Oni koji su tri tjedna bili na dijeti bogatoj orasima imali su niži krvni tlak. Ovo je prva studija koja je pokazala ovakve rezultate.

Testiranje je obavljeno u trima skupinama - u jednoj su bile osobe koje nisu konzumirale orahe, u drugoj su konzumirale orahe i ulje od oraha, a u trećoj orahe i ulje od sjemenki lana. Ulje sjmenki lana nije utjecalo na snižavanje tlaka, ali je pomoglo protiv upala u arterijama. Ovo također može pomoći u snižavanju rizika od srčanih bolesti.

Sve osobe koje su konzumirale orahe tijekom tri tjedna imale su niži tlak kad su bile izložene stresu. Znanstvenici koji su proveli istragu, prenosi Daily Mail, tvrde da bi isti učinak orasi, odnosno omega 3 masne kiseline u njima, imali i na svakodnevni stres.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije