Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Novim vinogradima prijete poticaji za njihovo rušenje

Sasvim je izgledna zastrašujuća perspektiva koja predviđa kako će nakon godina poticaja za podizanje novih i obnovu zapuštenih vinograda uslijediti mjere poticanja krčenja vinograda.
01. ožujka 2010. u 07:44 1 komentara 23 prikaza
vinograd
Foto: Arhiva Večernjeg lista

Sasvim je izgledna zastrašujuća perspektiva koja predviđa kako će nakon godina poticaja za podizanje novih i obnovu zapuštenih vinograda uslijediti mjere poticanja krčenja vinograda. To je procjena stručnjaka koji se udružuju u naporima potrage za izlascima iz tek nadolazeće krize za naše vinare. Vikend su proveli kod naših vinara Koraka i Tomca u društvu uglednog singapurskog vinskog trgovca. Pojedini među stručnjacima već su rezervirali avionske karte za Singapur. Kreću na dvomjesečnu azijsku turneju s ciljem otvaranja novih tržišta za naša vina. Procjena je, naime, da će od svih svjetskih vinskih tržišta u ovoj godini rasti samo dalekoazijsko.

Promotivne snage udružene su na projektu “Fine Wine from Croatia”. Utemeljitelji projekta na uzbunu dižu hrvatske institucije u nastojanju da se objedine i usuglase hrvatske promotivne akcije. Kako se novac troši i kako bi se mogao trošiti vrlo smo dobro i u praksi spoznali pokušavajući svjetskim ekspertima približiti sliku o hrvatskim eno-gastro potencijalima. Proteklih godinu dana sustavno gradimo mrežu svjetskih eksperata. Jedno poznanstvo otvara nekoliko novih. Imamo sreću što su najbolji izdanci našeg vinarstva i gastronomije zaista atraktivni. Njima se i u kriznim okolnostima mogu znalci šarmirati. To što smo na globalnoj sceni nepoznati pretvaramo u prednost. Mi smo “tržišno osvježenje”.

“Hrvatsko je vinarstvo na prekretnici. Nastaviti istu proizvodnu, promotivnu i marketinšku politiku mnogim proizvođačima već ove godine neće omogućiti ni opstanak, o poslovnom napretku da i ne govorimo”.

Ovim rečenicama započinje pismo kojim se stručnjaci obraćaju ministarstvima i državnim institucijama. To je stav usuglašen s velikim i uglednim hrvatskim vinarima. Dramatična situacija ima svoju dobru stranu. Spremnost na zaokret i “direktnu usuglašenu akciju prerasta u nacionalni konsenzus. To je ujedno i ton kojim završava “pismo namjera” upravo upućeno državnim institucijama:

S optimalnim razvojnim planovima i iskoracima kasnimo i nemamo više ni trenutka vremena za oklijevanje. Predstavljamo akcijski plan koji uvažava dramatično stanje i nudi realne perspektive.

A to konkretno znači da se “Fine Wine from Croatia” pretvara u zajednički nacionalni brend za globalnu ofenzivu.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • oetzi:

    Cudi me ovaj komentar sluzbene strane, jer kada u dalmaciji nekog pitas nesto o vinu, ono je najbolje i najpoznatije na svijetu. Nije tako ni lose ali sa onim cijenama ne moze konkurirati francuskom ili talijanskom vinu.