Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štetna kemija

Nikotin ostaje u stanu još mjesecima nakon što pušač iseli

pušenje
Reuters
18.12.2010.
u 20:50

Prema istraživanju časopisa Tobacco Control, količina nikotina u bivšim stanovima pušača je 35 do 150 puta veća nego u stanovima nepušača

Štetne kemikalije iz duhanskog dima zadržavaju se u stanu još mjesecima nakon što pušač iseli iz njega, čak i nakon čišćenja stana. Pokazala je to studija objavljena u britanskom znanstvenom časopisu Tobacco Control koji se bavi utjecajima duhana na zdravlje.

Znanstvenici su mjerili količinu nikotina i drugih kemikalija iz cigareta na svim površinama u 100 stanova pušača i 50 stanova nepušača, od kojih je 25 preselilo u stanove u kojima su prije živjeli pušači. Studija je ispitivala i koliko nikotina stanari imaju na vršcima prstiju te koliko je u djece prisutan kotinin, nusprodukt nikotina koji nastaje u organizmu kad je izložen duhanskom dimu.

Prema rezultatima istraživanja, čak i dva mjeseca nakon što su pušači iselili iz stanova, količina nikotina u zraku bila je 35 do 98 puta veća nego u domovima koji su oduvijek bili bez dima. Nikotina koji se zadržao na površinama bilo je 30 do 150 puta više u stanovima u kojima su prije živjeli pušači.

Na prstima nepušača koji su uselili u bivše stanove pušača nađeno je 7 do 9 puta više nikotina nego na prstima nepušača koji oduvijek žive u prostoru bez dima. Djeca koja su preselila u bivše domove pušača imala su 3 do 5 puta više kotinina u mokraći nego djeca u nepušačkim domovima.

Komentara 17

OB
-obrisani-
22:08 18.12.2010.

I opet govorim, zabranite Orbit. Sadrži otrov zvan ASPARTAM. I sve paste za zube koje sadrže FLURID.

OB
-obrisani-
20:13 19.12.2010.

Jasno da sporije razmišljaju, ali ti kao pušač ne možeš pojmiti neke stvari i stoga podmećeš da sam ja istaknuo da su pušači mentalno retardirani. P. S. I zaboravio si spomenuti druga Tita ...

Avatar billybull
billybull
07:09 19.12.2010.

glupost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije