Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poput narkomana

Ne možete prestati jesti slatko? Evo zašto

slatko kolač žena
Foto: Thinkstock
16.07.2015.
u 08:10

Ako ne možete otvoriti kutiju keksa bez da je cijelu pojedete, nova studija iz Sveučilišta u Montrealu objasnit će vam zašto. Naime, određeni tipovi masti imaju na vaš mozak sličan efekt kao prvoklasna droga

Ako ne možete otvoriti kutiju keksa bez da je cijelu pojedete, nova studija iz Sveučilišta u Montrealu objasnit će vam zašto. Naime, određeni tipovi masti imaju na vaš mozak sličan efekt kao prvoklasna droga.

Studija pokazuje da hrana bogata zasićenim mastima povećava sve više želju za istom, baš kao što ovisnik s vremenom mora povećavati dozu droge. Zasićene masti ima u maslacu pa ih konzumiramo kad god jedemo pite, kolače. torte, ali i meso, kobasice i sir. Ima ih i u skoro svim vrstama ulja.

Znanstvenici su proveli testove za štakorima koje su podijelili u grupe. Jedni su dobivali hranu punu zasićenih masti, dok su drugi dobivali nešto jednostavnije masti u hrani.  Ako je vjerovati testu provedenom na štakorima, težina se nije pretjerano mijenjala zbog tipa prehrane, no razina dopamina bila je potpuno poremećena u onih štakora koji su se hranili zasićenim mastima. Što su više slatkog jeli, više su slatkog htjeli, baš kao što se događa kod zloupotrebe droge.

>>Znanstvenici tvrde: Nismo pronašli vezu između zasićenih masnoća i bolesti srca

>>Istraživanja iz 80-ih su manjkava: Maslac ipak nije 'tako loš'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije