Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
masnoće i prehrana

Istraživanja iz 80-ih su manjkava: Maslac ipak nije 'tako loš'

maslac
Foto: Thinkstock
11.02.2015.
u 09:22

Prošle je godine jedan američki stručnjak pokrenuo kampanju u kojoj upozorava da su već desetljećima pogrešne prehrambene smjernice i da ne treba izbjegavati zasićene masnoće, već ugljikohidrate i šećer.

Savjeti liječnika iz 80- ih godina po kojima bismo trebali iz prehrane izbaciti maslac i punomasno mlijeko, nisu nikada trebali biti prezentirani javnosti.

Tako tvrde stručnjaci danas, navodeći da su medicinari 1983. godine, s namjerom da smanje smrtnost uzrokovanu srčanim oboljenjima, savjetovali ljude da iz prehrane izbace spomenute masnoće. Ipak, piše Daily Mail, da te masnoće štetno djeluju na ljudsko zdravlje nisu imali nikakvih čvrstih dokaza. Smjernice za zdraviju prehranu uslijedile su nakon što je uočeno da jedna petina Britanaca, gotovo savkodnevno, konzumira maslac, vrhnje i masnije komade mesa. Tada je Britancima stiglo upozorenje da smanje unos masti na 30 posto, zasićene masnoće na 10 posto te da povećaju unos ugljikohidrata.

Upravo zbog toga danas se te 'zdrave smjernice u prehrani' okrivljuju za današnje stanje u kojem je previše pretilih osoba, i to, vjeruje se, upravo zbog veće konzumacije ugljikohidrata.

Prošle je godine jedan američki znanstvenik pokrenuo kampanju kako bi upozorio da su već desetljećima pogrešne prehrambene smjernice: ne treba izbjegavati zasićene masnoće, već ugljikohidrate i šećer! 

Ovo nije prvi put da su stručnjaci povezali spomenute masnoće sa srčanim oboljenjima. Ipak, kako bi se otkrilo jesu li zaista u pravu, prošle je godine provedena opsežna  'meta-analiza "podataka iz čak 72 studije na ovu temu, a koje uključuju više od 600.000 sudionika iz 18 zemalja. Analizirani podaci pokazali su da nema povezanosti između konzumacije zasićenih masnoća i većeg broja oboljenja od srčanih bolesti.

Hoće li neko novo istraživanje u nekim narednim godinama donijeti neka nova otkrića, pokazat će vrijeme. No, u jedno smo sigurni : prehrana koja obiluje povrćem, voćem, ribom neće naškoditi vašem zdravlju i pružit će kvalitetniji život.

>>Kolesterol se prvo snižava hranom, a tek onda lijekovima

Komentara 1

DR
dragica949
10:07 11.02.2015.

To što su se tada mast i maslac priiglasili nezdravim nije imalo nikakve veze s naučnum istraživanjima,već s lobijem proizvođaća uljarica.Tako je bilo i sa šećerom,kojeg su Amerikanci proglasili smrtno opasnim,samo da unište Kubansku industriju šećera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije