Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djeca i okoliš

Nagrada za najljepši okoliš dječjeg vrtića stigla je u prave ruke

vrtic luksic
15.02.2011.
u 11:41

U kaštelanskom vrtiću uči se kako saditi, zalijevati, plijeviti, a najviše kako se brinuti i čuvati sve što je izraslo

Procvjetala visibaba dočekuje nas iza kapije vjerskog dječjeg vrtića Jordanovac u Kaštel Lukšiću. Blizu ulaza je i velika, zimzelena magnolija, kivi, kamenjara s kaktusima i mediteranskim biljem, s lijeve strane uredni povrtnjak, iza njega voćnjak. Na pravom smo mjestu. U vrtu koji je nagrađen za najljepši okoliš dječjeg vrtića primorske Hrvatske, što dodjeljuje emisija “Slušaj kako Zemlja diše” HRT-a. Vode ga časne sestre franjevke pa počasno mjesto u vrtu zauzima i kip njihova sveca zaštitnika – Franje Asiškog.

– Nije slučajno što je naš vrtić prvi koji je dobio tu nagradu. Sveti Franjo bio je izvorni ekolog, visoko je cijenio i poštivao prirodu. Evo, pročitajte njegovu ‘'Pjesmu stvorova'’ – kaže nam časna sestra Kruna, voditeljica ustanove. Dočekuje nas s tekstom pjesme u kojoj Sveti Franjo pjeva o ‘'gospodinu Suncu’', ‘'braći'’ Mjesecu i ognju, ‘'sestricama'’ zvijezdama i vodi te ‘'sestri i majci Zemlji'’.

– U takvu duhu učimo i našu djecu, onome što je primjereno za njihovu dob. Djeco, kamo bacate otpad? – obraća se sestra Kruna skupini "mališa".

– U koš! – u zboru odgovaraju. Prekrasan, sunčan dan izmamio ih je usred zime u vrt, u kojem je dobar dio namijenjen isključivo za igranje i zabavu. Djeca su se rastrčala, penju se po toboganu, ljuljačkama... Kad dođe proljeće, neće se u vrtu samo igrati.

– Bez obzira na to što su još mali, ima puno poslova u kojima djeca mogu sudjelovati i pomagati. Oni kupe suho lišće, paze da ne bude papirića, donose kamenčiće koje zajedno slažemo, predškolci pomažu i kod zalijevanja – nabrajaju nam časne, koje se brinu i o pedesetero djece i o vrtu koji se prostire na 200 metara četvornih.

– Sve je išlo postupno. Prvo su sestre zasadile povrtnjak i nekoliko voćki. No, slijedeći potrebe djece, voćnjak i igralište su se proširili, a povrtnjak se smanjio – objašnjava sestra Kruna.

Djeca iz njihova vrtića tako uče što se radi oko biljaka u koje doba godine, razlikuju vrste voćaka, ali i znaju za što su korisne.

– Kuća je s uređenim vrtom dobivala funkcionalnost i smisao. Imali smo se na koga ugledati – kaže sestra Kruna. Naime, Kaštela su poznata po uređenim vrtovima svojih škola, koji su dosad često nagrađivani. U Kaštel Lukšiću je i OŠ Ostrog čiji je botanički školski vrt jedan od najljepših i najbogatijih u Hrvatskoj te više nije u konkurenciji za ovo natjecanje.

– Sugestije i savjete dobivali smo od profesorice Ivne Bučan, utemeljiteljice školskog vrta Ostrog i Biblijskog vrta – kaže sestra Kruna. No, profesorica Bučan zasluge prepušta franjevkama.

– Sestre su uspjele okoliš vrtića učiniti funkcionalnim uz visoke botaničke i estetske standarde. Djeca se u njemu igraju, uče i odrastaju okružena ljepotom – smatra I. Bučan. Uvjerili smo se i sami: čak i oni najmlađi razlikuju stablo ne samo smokve i masline, već breskve i trešnje.

Ključne riječi

Komentara 2

EU
EUfan
16:41 15.02.2011.

Ajd konačno i nešto lijepo da vidim i pročitam u ovim novinama!

SJ
sjenoviti
15:22 15.02.2011.

Na ovo svi trebamo biti ponosni. Sretna su to djeca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije