Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMAN

Muskat - grad isklesan u stijenama

Muscat
Foto: Xiquinho da Silva, flickr.com
1/10
02.04.2010.
u 15:07

Iako na prvi pogled Muskat djeluje pomalo dosadno, izdvojite li malo više vremena za šetnju gradom, otkrit ćete zanimljiv koktel kultura.

Marhaba, tradicionalna riječ dobrodošlice u Omanu, dočekat će vas gdje god krenuli, dok će atmosfera mira i optimizma odmah potvrditi činjenicu kako Oman pripada jednoj od najsigurnijih zemalja Bliskog Istoka. Iskreno, ljubazno i znatiželjno stanovništvo najbolje čuva bogatu tradiciju ove raznolike zemlje smještene na Arapskom poluotoku starom oko 800 milijuna godina. Smješten na uskom pojasu između planina i mora, glavni grad Omana Muskat proteže se 50 kilometara duž Arapskog zaljeva. Gradsku panoramu krase prekrasni zlatni minareti džamija, utvrde i kule te prekrasna linija Arapskog mora.

Muskat, Mutrah i Ruwi

Cijeli grad podsjeća na jednu veliku utvrdu uklesanu u stijene okolnih planinskih lanaca, a samo područje Muskata i nije previše zanimljivo jer predstavlja administrativno središte i ovdje nema hotela niti ikakvih sadržaja koji bi bili od nekog turističkog interesa. No zato susjedno područje Mutrah, koje slovi i kao prava duša Muskata, čini okosnicu većine gradskih zbivanja. Ovdje se nalazi čuveni Mutrah souq, jedna od najživopisnijih tržnica u Omanu gdje je moguće kupiti gotovo sve oblike plastike s Istoka do najrazličitijih začina i rukotvorina od drveta i srebra. U Mutrahu se nalazi i najljepša gradska promenada, koja obično živne tek kad padne mrak, te većina cjenovno pristupačnijih hotela.

Treći, bitniji dio grada je područje Ruwi poznatije i kao «mala Indija» gdje se nalazi najviše gradskih dućana i trgovačkih centara te svi važniji prometni terminali i gdje vlada konstantni prometni kaos i neopisiva vreva koja podsjeća na gradove jugoistočne Azije. Uz tri najvažnije cjeline Muskat, Mutrah i Ruwi, grad čine i brojne druge četvrti, neke potpuno moderne, dok druge uvelike podsjećaju na scene iz srednjeg vijeka.

Obilazak grada započnite u zoru

Kako biste u potpunosti upoznali grad i sve njegove čari bitno je ustati vrlo rano, već oko šest sati kada živnu riblje tržnice u Mutrahu. Nakon vrlo živih scena trgovanja komercijalna djelatnost nastavlja se na ostalim tržnicama čija jutarnja smjena zbog velikih vrućina traje većinom do podneva te ponovo stupa na snagu tek oko 17 sati kada sunce malo popusti.

U večernjim se satima sve gradske utvrde, ali i brojne prirodne gradske stijene pretvaraju u pravu čaroliju boja te cijeli grad izgleda poput bajke. Ovo je ujedno i vrijeme kada domaće stanovništvo započinje s druženjem na otvorenom tako da se nerijetko mogu vidjeti cijele obitelji kako se zabavljaju uz piknik na zelenim gradskim površinama. Tijekom dana na ulicama Muskata gotovo da i nema ljudi, većina koja ima nešto za obaviti vozi se automobilima, a zahvaljujući vrlo jeftinom benzinu (litra benzina malo je jeftinija od kune) rijetko tko i pješači.

U okružju pustinja i pješčanih plaža

Iako na prvi pogled Muskat djeluje pomalo dosadno, izdvojite li malo više vremena za šetnju gradom otkrit ćete zanimljiv koktel kultura, a zaželite li se pravog odmora, u samome gradu možete pronaći i predivne plaže, od kojih se najljepše nalaze u okolici najveće gradske džamije Sultan Qaboos. No tražite li uistinu egzotične pješčane plaže već dvadesetak kilometara istočno od grada nalaze se brojne osamljene uvale, ali i odlične lokacije za ronjenje.Od zanimljivijih «vodenih» izleta je i onaj koji vas vodi u posjet dupinima koji rado obitavaju u vodama Omana. Tražite li više pustinjsku avanturu, niti pola sata vožnje džipom prema unutrašnjosti imat ćete priliku uživati u predivnim pješčanim prostranstvima te otkriti život beduinskih obitelji. Brojni su i tradicionalno uređeni kampovi gdje možete prespavati te tako u potpunosti iskusiti čari pustinjskog života, ali i pravu atmosferu arapskih noći.

Već nakon desetak minuta vožnje od rubnih dijelova grada započinje područje kamene pustinje i što se više udaljavate od grada postajete svjesni da je Muskat još samo jedan od onih gradova koje su usred pustinje mukotrpno stvorile ljudske ruke. No ako se pri posjetu Omanu ne odmaknete od Muskata, vjerojatno nećete ni pomisliti da se pustinjski krajolik nalazi negdje u blizini. Naime, većina grada prekrivena je izvanredno održavanim zelenim površinama, a rubovi glavne gradske avenije Madinat al-Sultan Qaboos ukrašeni  su cvijećem koje kao da prkosi okolnom kamenom krajoliku.

Festival Muscat

Najpoznatiji festival koji se održava svake godine između siječnja i veljače te predstavlja idealnu priliku za posjetioce da dožive istinsku tradiciju Omana, njegovu kulturu, ali i današnjicu koja nije nimalo promijenila duh i moral ljudi. Uz brojne nastupe uživo, izložbe i prezentacije, festival također posjećuju i inozemni izlagači kojih je svake godine sve više. Uz tradicionalni dio ovdje ćete također naći cirkus, domaće i strane glazbene zvijezde, zabavne parkove, natjecanja i sve druge finese suvremenog svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije