Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'više od igračke'

Vlasnik zbirke od preko 1.500 Rubikovih kocki: "Za jednu mi treba 40 sekundi"

Instagram/@flo_the_cuber
21.11.2022.
u 13:30

“Za pravog kolekcionara sve kolekcionarske stvari imaju posebnu vrijednost, a meni je osobno najvrijednija moja najstarija kocka, prva koju sam kao šestogodišnjak uzeo u ruke", rekao je.

Još se kao dijete 40-godišnji Florian Kastenmeier iz Mindelheima, Bavarske, zaljubio u Rubikove kocke koje je u djetinjstvu sa svojom braćom uporno pokušavao složiti. Ipak, na taj je trijumf trebao pričekati do svojih ranih 20-ih kad je svoje kocke iz roditeljskog odnio u svoj novu dom.

Možete li pogoditi o kojim se plodovima radi? Evo kako voće i orašasti plodovi izgledaju dok su nezreli

1/8

Skidajući prašinu s njih, čvrsto je odlučio da ovaj put neće odustati dok sve strane jedne ne budu u istoj boji; što mu je par dana kasnije uspjelo. Danas je Kastenmeieru za jednu kocku dovoljno - 40 sekundi.

“U mom domu nema kocke koja nije dovršena jer čim ugledam takvu, ja počinjem slagati”, rekao je za NeedToKnow.Online.

Za njega je, kaže, Rubikova kocka mnogo više od trodimenzionalne igračke, a toj tvrdnji u prilog ide i činjenica da je; od kad se kocka pojavila 1974. godine; u svijetu prodano oko 350 milijuna primjeraka, a procjenjuje se da ju je u rukama imao i pokušao riješiti čak svaka sedma osoba...

No, dok je za neke to pravi projekt, za ovog je Bavarca slaganje 'Rubikona' dječja igra.

 - Za složiti kocku normalne veličine (3x3) trebam otprilike 40 sekundi - kaže ovaj strastveni sakupljač koji s kolekcijom od 1.518 Rubikovih kocki različitih oblika i veličina drži i Guinnessov rekord kao najveći kolekcionar te šarene slagalice.

"Nemam omiljenu jer mi se puno njih sviđa, ali definitivno postoji nekoliko posebnih", kaže on, poput jedne koja izgleda kao šarena teniska loptica s autogramom Borisa Beckera na njoj, a bila je Beckerov vjenčani poklon princezi Diani i kralju Charlesu.

“Za pravog kolekcionara sve kolekcionarske stvari imaju posebnu vrijednost, a meni je osobno najvrjednija moja najstarija kocka, prva koju sam uzeo u ruke još kao šestogodišnjak", objasnio je.

Svoju je kolekciju započeo kupnjom kocki u trgovinama s igračkama, a potragu je ubrzo proširio na internet, te na rijetke primjerke  koje dobije na dar.

“Često dobijem kocke od tvrtki koje čuju za moju strast”, kaže i pokazuje kako ih sve drži uredno složene na policama u najvećoj sobi u kući.

Njemu zato dolaze i drugi ljubitelji ove pametne slagalice, ali i amateri koje on uči kako ih dovršiti.

“Dolaze mi mnogi mi koji traže pomoć u rješavanju, a i cijelu sam svoju obitelj naučio kako se Rubikova kocka slaže", rekao je.

Medo za usamljene: Plišanac u ljudskoj veličini za sve koji se u vrijeme blagdana osjećaju loše

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije