Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženstvenost

Moda kojom se ispisuje povijest žene

america
05.05.2010.
u 16:35

Američka je žena pokupila europsku eleganciju, a zauzvrat Europi dala sportsku energiju i (modni) stil.

Samo četiri godine nakon planetarno razvikane izložbe “Anglomanija: tradicija i transgresija u britanskoj modi” mladi je kustos Andrew Bolton načinio novi pothvat: izložbu “American Woman: Fashioning a National Identity”. Sinoć otvorena u Costume Institutu slavnog newyorškog MET-a, tj. Metropolitan Museuma, svjedočit će do sredine kolovoza o društvenoj, političkoj i modnoj emancipaciji američke žene, koja je i danas bitno povezana sa starim svijetom, tj. europskim kontinentom.

Od 1890. do današnjih dana, od Clare Bow do Serene Williams i Michelle Obama, prate se arhetipovi američke ženstvenosti. Haljine nikad nisu govorile samo o modi, pa ne govore ni ovaj put. Prate ženski put od sufražetkinje do sirene novog doba. Izlažu i raskošne toalete bogatih nasljednica, ali i sportsku, atletsku, modnu i fizičku neovisnost njihovih kćeri.

Kad jašu gibsonice


Kćeri tih krotkih nasljednica u povijest su mode još od 1890. upisane kao Gibson Girls! Ime im zvuči kao neki band. A utjecaj im i jest bio poput Beatlesa: modne detalje i duh gibsonica preuzele su i još njeguju današnje urbane žene. Dovoljno je vidjeti njihove kupaće kostime, jahačke hlače, odijela i kako su moderno odjevene vozile bicikl...

Jasno je da taj modom analiziran nacionalni i politički identitet američke žene ne bi bio visoko ocijenjen da ga ne alibiraju savršeni modeli vrhunskih europskih i američkih dizajnera. Izloženi su oni i u “dopunskoj” izložbi modela iz zbirke Brooklyn Museuma koja pak svjedoči o podrijetlu američkoga visokoga stila, čija je kolijevka, dakako, Pariz i njegova neuništiva elegancija!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije