Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postali hit

Marketinški trik ili snobizam: proizvodi bez glutena možda nisu zdraviji

Hrana s glutenom i bez glutena
Foto: Thinkstock
1/2
03.02.2016.
u 12:04

100 grama običnog kruha sadrži 8,3 grama proteina, a jednaka količina bezglutenskog kruha tek 2,6 grama

Bezglutenski proizvodi dobri su za ljude alergične ili netolerantne na taj sastojak, no milijuni drugih koji su izbacili gluten kako bi smršavjeli ili poboljšali psihofizičke sposobnosti možda su žrtve marketinških trikova ili snobizma, sugerira studija. 

Bezglutenski proizvodi sve su brojniji na policama trgovina uz dijetetske i bioproizvode, no moguće je da uopće nisu bolji za zdravlje, navodi se u studiji objavljenoj u mjesečniku "60 milijuna potrošača". 

Časopis, koji je usporedio deklaracije glutenskih i bezglutenskih proizvoda u svakodnevnoj hrani: tjesteninama, špagetima, pizzama, prhkom tijestu, kruhu i kolačima, otkriva da proizvodi bez glutena zapravo sadrže manje vlakana i proteina nego što ih ima u tradicionalnim proizvodima. 

Tako 100 grama običnog kruha sadrži 8,3 grama proteina, a jednaka količina bezglutenskog kruha tek 2,6 grama. 

Konstatirali su i da se u pojedina prhka tijesta bez glutena dodaju aditivi kao što su E464 i E330 radi očuvanja elasticiteta proizvoda koji je lišen pšeničnog brašna i škroba, a aditive je svakako bolje izbjegavati.  

Konačno, bezglutenski proizvodi  sustavno su dva do četiri puta skuplji od klasičnih i taj podatak nije zanemariv.  Studija objavljena u časopisu savjetuje potrošačima "neka ne podliježu modi koja zapravo prazni njihov novčanik", rekao je za France Info Thomas Laurenceau, glavni urednik časopisa.

>>5 nevjerojatnih znakova da ste alergični na gluten

Komentara 2

SA
samoborka
21:12 03.02.2016.

pa naravno da ti proizvodi nisu nimalo zdraviji. to s glutenom je samo jedan u nizu marketinskih trikova na kojeg su se navukli bedasti naivci pomodarci. zahvaljujuci takvima pametni i pokvareni su uvijek dobro zivjeli.

ZC
zcavar
23:56 03.02.2016.

Svrha bezglutenskog kruha ili brasna nije opskrbiti tijelo proteinima, molim vas. Pa, tko od kruha ocekuje znacajan izvor proteina? Osobno imam problem s aknama. Prije par mjeseci sam naisao na napise ljudi koji su se bezglutenskom prehranom uspjeli rijesiti akni.. Ne biste vjerovali, tako jednostavno. A, sva sila dermatologa kod kojih sam bio mi je samo prepisivala kremice i antibiotike. Nakon 30 godina sam uvidio da mi je gluten uzrok akni i upalnih procesa na licu. Sad sam na bezglutenskoj prehrani i nemam vise upala i akni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije