Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ PRVE RUKE

Lijena ljetna poslijepodneva uz pastis koji dopušta laganu opijenost

pastis
13.08.2015.
u 20:37

Razrijedite ga onoliko koliko vam odgovara, a dodajte i leda, pastis možete pijuckati cijeli dan, 
a jačinu 
mu sami određujete

Kažu da je ovo sjajno piće, idealno za vrela ljetna poslijepodneva, nastalo sasvim slučajno kada je netko u čaši zaostalu malu količinu likera od anisa – koji je služio kao lijek i začin – pomiješao s vodom. Pastis, francusko nacionalno piće, potječe iz Provanse, a baza su mu svježi zeleni anis, zvjezdasti anis, koromač te korijen sladića. Sam je liker jak i intenzivna okusa, no sladak pa se pije razrijeđen vodom i ledom. Iako je boja likera blijedo žućkasta, dolijevanjem vode dobiva se mliječno mutno piće koje se miješa u omjeru 1:5. Iako ga u Provansi ne poslužuju, već uz pastis serviraju vrčić s vodom, led je dobrodošao. U Provansi se pojavio u vrijeme kada je apsint zbog svojih popratnih pojava kod onih koji su ga konzumirali – poput slavnih slikara – zabranjen. Ubrzo je, jasno, postao vrlo popularan. No, za razliku od apsinta, pastis je posve bezazleno piće. K tome, u njemu možete uživati cijeli dan jer se ispija polako, a jačinu mu sami dozirate. Lagana omamljenost sve je što će vam se dogoditi, no to je u Provansi gotovo pa stil života. To je piće i baza za koktele koji su omiljeno piće u ljetnim danima, poput onog sa svježim breskvama, sorbeta od lubenice i sličnog.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije