Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

Lijek voltaren je opasan, a pije ga pola Hrvatske

bol
Photos.com
VL
Autor
Diana Glavina
16.09.2010.
u 10:07

Istraživanje u Danskoj povezuje voltaren sa 86-postotnim rizikom od moždanog udara. U RH nisu prijavljene nuspojave

Voltaren i drugi lijekovi koji sadrže djelatnu tvar diklofenak među najomiljenijim su lijekovima u Hrvata. Na 13. su mjestu najprodavanijih lijekova u 2008. kada je ukupno potrošeno – na recept i u slobodnoj prodaji – 28,5 milijuna kuna. Godišnje se proda oko dva milijuna kutija voltarena, dakle u prosjeku gotovo svaki drugi stanovnik Hrvatske popije kutiju voltarena. U Hrvatskog agenciji za lijekove kažu da u nas nije bilo ni jedne prijave nuspojave o povezanosti diklofenaka i moždanog udara.

No treba li biti zabrinut poslije posljednjega istraživanja obavljena u Danskoj na 2,5 milijuna zdravih ljudi koje voltaren povezuje sa čak 86-postotnim rizikom od moždanog udara? To više što su voltaren i drugi lijekovi iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova važni u liječenju artritisa i drugih bolnih stanja. Prof. Jadranka Morović Vergles iz KB-a Dubrava ističe da onaj koji pati od boli želi samo to da bol bude uklonjena ili barem smanjena.

– Ali, mi znamo da se bol mora liječiti što kraće vrijeme i sa što manjom dozom lijeka, a kad je povezana s osnovnom bolešću, nastojimo je suzbiti kvalitetnom terapijom uzroka boli – ističe prof. Morović-Vergles.

Kako novije spoznaje upozoravaju da lijekovi koji sadrže diklofenak nose malo višu pojavnost kardiovaskularnih nuspojava od ostalih nesteroidnih protuupalnih lijekova, Agencija je odredila da se ti lijekovi izdaju isključivo na liječnički recept izuzev onih za lokalnu primjenu.

Ključne riječi

Komentara 7

FE
Felicijen
17:05 16.09.2010.

Što znači rizik od 86 posto!? To znači da skoro svi koji ga piju dobiju moždani udar?

NE
Netjak
21:40 16.09.2010.

Senzacije prodaju novine, ali s 86 posto moždanih udara su pretjerali; da je tako više ne bi imali niti jednog kupca novina u HR :) Postotke bi trebalo izbjegavati, ali onda novinari nebi imali o čemu pisati. Tko bi pročitaoo vijest da 1 od 5000 građana MOŽE (ali i ne mora) dobiti moždani udar nakon produljene uporabe ovog lijeka.

KR
kreont
15:19 16.09.2010.

Pored toga što je Voltaren enormno poskupio sada bi bilo najbolje još da ide i samo na recept. Vjerujte tada bi bio prvi od ovih likova sa naslovnice crne kronike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije