Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolja opcija je balkon

Liječnica otkrila da rublje nikada ne bismo trebali sušiti u kući, nije dobro za zdravlje

Pixabay
30.11.2021.
u 13:23

Efikasnost radijatora se smanjuje i prostorija se ne može ugrijati dobro, a osim toga podiže se razina vlage za čak 30 posto.

Dolaskom hladnijih dana većina ljudi počne odjeću sušiti u zatvorenom prostoru, a mnogi sušilo zamjene radijatorima kako bi se sve što prije osušilo i bilo spremno za peglanje i spremanje u ormare. No, čini se da to i nije baš najbolja ideja i da se radi više štete nego koristi.

Branislava Čilić, dr. med., specijalistica obiteljske medicine iz Zagreba, otkrila je za 24 sata da ova navika nije dobra ni za prostor, ali ni za zdravlje ukućana. 

Prvo, efikasnost radijatora se smanjuje i prostorija se ne može ugrijati dobro, a osim toga podiže se razina vlage za čak 30 posto. Udisanje te vlage kao i kemikalija od deterdženta te omekšivača loše je za zdravlje pluća.

"Kako suhi zrak nije dobar za plućnu funkciju, tako nije ni previše vlage u zraku koji udišemo. Optimalna relativna vlažnost zraka koji udišemo treba biti između 45 i 60 posto, sve izvan tih granica uključuje adaptacijske mehanizme koji imaju svoje granice. Prevelika vlažnost udahnutog zraka dovodi do promjena u našem organizmu u smislu smanjene koncentracije, pospanosti, promjena raspoloženja, ali i pogoduje razvoju uzročnika bolesti dišnog sustava koje se razmnožavaju u vlažnoj sredini, kao što su gljivice, plijesni i slično."

Istraživanje: Pranje suđa smanjuje stres i tjeskobu! Slažete li se ili ipak prepuštate pranje perilici? 😂😉

Osim toga, vlaga koja izlazi iz mokre odjeće kondenzira se na hladnim površinama poput zidova i stvara se idealna podloga za razvoj plijesni koja je posebno loša za alergičare i astmatičare. 

Tegobe koje se mogu javiti zbog ove jedne navike su otežano disanje, zviždanje kod disanja, slabost... "Naročito je važno za pacijente koji su imunokompromitirani, oni mogu imati ozbiljne komplikacije jer se ne mogu boriti protiv tih bolesti adekvatno. To su pacijenti na kemoterapiji, transplantirani pacijenti, pacijenti s autoimunom bolestima i drugi koji uzimaju kortikosteroide i druge imunosuprimirajuće lijekove, oni koji imaju druge plućne, ali i srčane bolesti", kaže liječnica.

Dakle, odjeću treba razgrnuti na sušilo, ne na radijator, te staviti ili u posebnu prostoriju u kojoj ne boravite često i ne spavate ili na balkon.

Nikada nemojte prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva i to zbog vrlo ozbiljnog razloga!

1/8
Ključne riječi

Komentara 2

AF
AfganistanskiHrvat
15:53 30.11.2021.

Ne bi smjeli ni živjeti u malim prostorijama a ni vlažnim. Međutim živimo jer ne možemo svi živjeti u Švicarskoj, raditi od doma za 8000€ i jesti lososa.

MO
modovisisajteMaraschino
15:51 30.11.2021.

da lli dr nudi svoj balkon za sušenje za nas koji nemamo balkon?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije