Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

'Ne jedi to, bit će ti zlo!' Koliko je zapravo opasno polizati žlicu smjese za kolač?

Svjesni rizika, ne možete odoljeti čokoladi koja se topi? Niste jedini
08. srpnja 2014. u 10:04 4 komentara 3504 prikaza
Smjesa za kolač
Foto: Thinkstock

"Ne jedi to, bit će ti zlo!"

Koliko ste puta kao djeca čuli ovu rečenicu baš u trenutku kad ste ustima prinijeli žlicu smjese za kolač?

Otopljena čokolada vam se smješkala, mamila vas na kuhači u smjesi jaja, brašna i praška za dizanje... Nema tko ne voli polizati žlicu dok pravi kolač, no koliko je to zaista opasno i može li nam zaista pozliti od toga?

Može, kažu stručnjaci za portal Modern Farm. Kao i od svake hrane kojoj su sastojci sirova jaja. Kao na primjer mousse od čokolade, razni preljevi i sl.

Smjesa od sirovih jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja uzrokuje proljev, povraćanje i ostale ružne simptome. Jedini siguran način za izbjeći salmonelu jest termička obrada jaja pa su preporuke da se svako jaje prije konzumiranja obradi.

Oprezno s jajima

Jaja treba čuvati u hladnjaku na temperaturi nižoj od 4 stupnja Celzijeva, a napuknuta treba odmah baciti.

Kuhati ih treba dok i žumanjak i bjelanjak nisu gotovi, a recepti koji sadrže jaja trebali i biti kuhani na temperaturi od 71°C.

Ostatke hrane odmah bi trebalo vratiti u hladnjak te bi trebalo  izbjegavati sirova ili meko kuhana jaja, što posebno vrijedi za djecu i osobe starije dobi. Umak Holandez i preljevi poput onoga za Cezar salatu trebali bi biti spravljeni od pasteriziranih jaja, preporuke su Centra za bolesti i prevenciju.

Salmonelom se može zaraziti konzumiranjem zagađenih namirnica životinjskog podrijetla – jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mlijeka te mliječnih proizvoda.

Kako ćete znati jeste li se zarazili? Bolest nakon inkubacije, koja traje od 12 do 24 sati, počinje naglo. Simptomi su zimica, vrućica (do 40 stupnjeva), glavobolja, bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje i proljev. Bolest može potrajati do tjedan dana, a većinom ne zahtijeva liječenje antibioticima.

Prema uputama dr. med Gorana Perka iz Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba važno je slijediti mjere prevencije:

 • Pranje ruku prije pripremanja i konzumiranja hrane jedna je od osnovnih i najvažnijih mjera u prevenciji i suzbijanju salmoneloza
 • Vrlo je važna preventivna mjera i dobra termička obrada hrane (80°C), osobito mesa i jaja te izbjegavanje pripremanja kremastih kolača i domaćih majoneza od sirovih (termički neobrađenih) jaja
 • Ako pripremljeno jelo stoji na sobnoj temperaturi, preporučuje se konzumirati ga unutar 2-3 sata, a ako stoji dulje ili ga transportiramo mora biti stalno na temperaturi od 60°C (topla kupelj)
 • Potrebno je temeljito oprati voće i povrće, osobito ono koje se jede sirovo
 • Ne preporučuje se piti nepasterizirano mlijeko, sokove i higijenski sumnjivu površinsku vodu
 • Ruke, suđe i kuhinjske površine potrebno je oprati vrućom vodom i sapunom nakon dodira sa sirovim mesom
 • Osobito je važno pažljivo oprati ruke nakon mijenjanja dječjih pelena ili čišćenja izmeta životinja
 • Prilikom kupovanja i pripreme namirnica važna je kontrola njihovih senzorskih svojstava kao i način transportiranja
 • Potrebno je kontrolirati temperaturu hladnjaka (+4°C/-20°C)
 • Pri odmrzavanju namirnica njihova se površina ne smije zagrijati iznad 10°C
 • Ako podgrijavamo hranu, temperatura mora u najhladnijem dijelu biti 80°C
 • Želimo li spriječiti onečišćenje već pripremljenih namirnica, radne površine, pribor i ruke osobe koja priprema hranu moraju biti mikrobiološki čiste. Savjetuje se da je pribor za rad sa sirovim namirnicama jedne boje, a druge za rad s gotovim namirnicama.
 • Za uspješnu provedbu preventivnih mjera ipak je od presudne važnosti edukacija i odgovornost osoba koje rukuju hranom, njihovo znanje o čuvanju hrane, kulinarske vještine te osobito osobne higijenske navike.

>>Opasnost za zdravlje: Ne perite sirovu piletinu prije pripremanja

>>Ljeto je najopasnije doba za infekcije hranom, evo kako se zaštititi

Volite li jesti smjesu koja ostane na posudi i kuhači?

 • Obavezno! 69,07%
 • Znam da ne valja, ali ne mogu si pomoći 10,31%
 • Izbjegavam to 17,53%
 • Više ne, jednom mi je bilo loše 3,09%
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Immanuell:

  Opasnost odavde, opasnost odande..... Od ranog djetinjstva jedem žumanjak sa šećerom ili vanil šećerom s malo limunovog soka, izmiksan ili izmiješan žličicom, nekad izmiksan i s bjelanjkom..... Kakva crna salmonela, plašite ljude bez veze..... Ljudi, jedite jaja na razne načine, ... prikaži još! ne da vam ništa neće biti nego ćete biti otporniji i jači! Ne smije se pretjerivati i konzumirati baš svaki dan ili ih jesti po 15 komada, ali lagano i umjereno trošenje jaja je pravo rješenje za zdravlje organizma. Nema bolje hrane od jaja, mlijeka i iznutrica, ako gledamo namirnice animalnog podrijetla.

 • asdasfasdg:

  Nema ništa slađe nego lizati tortu sa prljavog poda.

 • Avatar fijolica
  fijolica:

  Ajmeee, pa dok sve temperature izmjeriš iznutra i izvana, pa kupiš pribor različitih boja i još se sjetiš pranja suđa poslije toga (nemaju svi perilice za suđe) ... prisjedne ti svako jelo! (A namjerno sam izostavila brojanje kalorija!)