Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
operite ruke

Ljeto je najopasnije doba za infekcije hranom, evo kako se zaštititi

sladoled, srce, zaljubljeni par, par, partneri, poljubac, ljubav,  (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
07.07.2014.
u 08:40

Hranu treba dugo termički obrađivati, izbjegavati konzumaciju slastičarskih proizvoda i raznih umaka, a voće i povrće konzumirati tek nakon duljeg ispiranja pod mlazom vode

Unos termički neodgovarajuće obrađene hrane, prehrambenih proizvoda čuvanih na nepropisan način, različitih slastičarskih proizvoda, kolača, sladoleda, umaka, mesnih prerađevina, voća i povrća, prehrana na mjestima za kolektivnu prehranu, neispravna voda za piće i nedovoljna osobna higijena ruku neki su od razloga koji mogu dovesti do alimentarnih infekcija.

Najčešći uzročnici ovih infekcija su Salmonella, Shigella, Campylobacter, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Escherichia coli.

Manifestiraju se pojavom mučnine, povraćanja, grčeva i bolova u trbuhu, dijarejom, nekada povećanom temperaturom i općom slabošću organizma. Zato se preporučuje da prije kupovine namirnica obratite pažnju na rok trajanja i način čuvanja namirnica.

Hranu treba dugo termički obrađivati, izbjegavati konzumaciju slastičarskih proizvoda i različitih umaka, a voće i povrće konzumirati tek nakon duljeg ispiranja pod mlazom vode. Posebnu pozornost treba posvetiti higijeni ruku.

Prije putovanja preporučljivo je detaljno se informirati o načinu prehrane u zemlji u koju putujete. Također, preporučuje se konzumiranje isključivo flaširane vode za piće.

Dođe li do pojave simptoma, izbjegavajte unos jake i začinjene hrane i nadoknađujte izgubljenu tekućinu, izbjegavajući pri tome jaka i gazirana pića. Međutim, ako simptomi traju duže od jednog dana, zbog moguće dehidriranosti i ozbiljnih komplikacija treba se javiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

>>Opasnost za zdravlje: Ne perite sirovu piletinu prije pripremanja

>>Ovo je hrana koja će se u vrućim danima lako pokvariti i može uzrokovati trovanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije