Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Je li zaista moguće zaraziti se sjedenjem na WC školjki? Evo odgovora

Iracionalni strah od wc školjke primjer je toga kako se naši mozgovi temelje na emocijama kad percipiraju rizik, zaključak je stručnjaka.
23. ožujka 2018. u 10:45 0 komentara 22772 prikaza
WC školjka
Foto: Thinkstock

WC školjka slovi za jedno od najprljavijih površina u domu, no brojne studije pokazale su da su veća prijetnja po ljudsko zdravlje daske za rezanje, kvake, kuhinjske krpe...

Pranje mesa Jeste li znali? Hrana koju nikako ne biste trebali prati prije kuhanja

Koliki je rizik da se zaista zarazimo sjedenjem na zahodskoj dasci? Rizik zaraze je, tvrde mikrobiolozi, ravan nuli. Profesor mikrobiologije sa sveučilišta Arizona, Charles Gerba, tvrdi kako su zahodske daske najčišća mjesta u zahodu jer se zbog stava da su najprljavija površina, najčešće dezinficiraju i čiste.

Daske za rezanje, koje rabimo u kuhinji, imaju na svojoj površini i 200 puta više fekalnih bakterija (poput Escherichije coli), nego što je na nekoj dasci WC školjke.

Bakterije teško preživljavaju na suhoj, hladnoj, plastičnoj površini kakva je zahodska daska. I te bakterije, ako ih i ima, moraju nekako naći put u tijelo. Morala bi postojati neka otvorena rana, primjerice, na butinama. Ono što treba zabrinjavati jest činjenica da mnogi ne peru ruke nakon obavljanja nužde u WC-ima. 

Ako ste bojite strašnih infekcija zbog sjedenja na zahodskoj dasci, riječ je o paranoji, slažu se liječnici i mikrobiolozi. 

“Prije ćete umrijeti od nezdravog načina života, nezdrave hrane i statičkog života, sjedilačkog, nego od prijenosa zaraze zbog zahodske daske”, tvrdi profesor Gilbert sa sveučilišta Chicago, piše The Verge

“Naš je mozak sklon oslanjati se na instinkt kad procjenjuje rizik”, tvrdi David Ropeik, konzultant percepcije rizika. Rizik nije znanstvena formula ili statistički broj. Važno je kako se osjećamo. Ako nam je nešto odbojno, pokušavat ćemo to izbjeći.

Iracionalni strah od wc školjke primjer je toga kako se naši mozgovi temelje na emocijama kad percipiraju rizik, zaključak je  stručnjaka. 

Pogledajte i video Izračunajte svoj rizik od kardiovaskularnih bolesti

Kupanje u moru oprez! Volite li se brčkati u plićaku? Doznajte zašto to baš i nije dobra ideja Abby Beckley u oku otkrila crve 'doista je užasno' Tjedan dana ju svrbjelo oko, a onda je otkrila užasan razlog zahod sada znate Puštate vodu prije nego spustite poklopac? Nakon ovoga vjerojatno više nećete...
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.