Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Volite li se brčkati u plićaku? Doznajte zašto to baš i nije dobra ideja

Djeca do četiri godine provode više vremena u moru i češće gutaju morsku vodu od odraslih, što ih izlaže potencijalnoj zarazi.
16. ožujka 2018. u 14:17 3 komentara 4089 prikaza
Kupanje u moru
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Čak i relativno čista morska voda u plićaku vrlo vjerojatno sadrži brojne mikrobe koji povećavaju opasnost od razvoja crijevnih infekcija i trbobolje, infekcija uha i dijareje, osobito kod male djece i osoba s oslabljenim imunitetom, pokazali su rezultati više od 40 ranije provedenih studija. 

Sv. Jakov, Dubrovnik najljepše u Europi Guardian: Ovo su najljepše, manje poznate hrvatske plaže

Znanstvenici su razmotrili podatke o učestalosti spomenutih bolesti među kupačima i onima koji su za to vrijeme boravili na plaži.

Ustanovili su da je među plivačima bilo 86 posto onih koji su pokupili neku od infekcija. 

"Provedena su brojna istraživanja čiji je cilj bio pronaći vezu između kupanja u moru i raznih simptoma bolesti, najčešće zaraznih", kazala je glavna autorica studije Anne Leonard iz Europskoga centra za očuvanje okoliša i ljudsko zdravlje koja djeluje pri medicinskom fakultetu Exeter u britanskom Truru. 

Dr. Leonard kaže da se najčešće radilo o gastrointestinalnim tegobama poput povraćanja i proljeva. 

S kolegama je analizirala postojeće podatke prikupljene u posljednjih 60 godina u razvijenim zapadnim zemljama s visokim osobnim dohotkom poput Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Australije. 

Dr. Leonard kaže kako je uvriježeno mišljenje da je opasnost od zaraze na plažama tih zemalja minimalna, zbog standarda o održavanju mora čistim u tim područjima te da se, zbog višega životnog standarda nego u zemljama s nižim prihodom, poštuju pravila.

Kupanje u moru | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Kvaliteta vode testirana u morskoj vodi za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Riju de Janeiru otkrila je mnogo višu razinu patogena i bakterija nego na plažama Sjedinjenih Država", rekao je Ben Arnold, znanstvenik s kalifornijskog Berkeleya. 

"Manje razvijene zemlje obično imaju manje rigorozne regulatorne smjernice i lošiju kanalizacijsku infrastrukturu pa zdravstveni rizik od plivanja u priobalnom području može biti mnogo viši nego u razvijenijim zemljama", podsjeća Arnold. 

U tom bi slučaju posebno oprezne trebale biti osobe oslabljenoga imunosnog sustava i djeca, jer njihov imunosni sustav nije u potpunosti razvijen. 

Usto djeca do četiri godine provode više vremena u moru i češće gutaju morsku vodu od odraslih, što ih izlaže potencijalnoj zarazi. 

Britanski znanstvenici plivačima ne preporučuju plivanje u moru nakon velikih oluja i obilnih padalina kada je vjerojatnost za zarazu i obolijevanje od nekih akutnih bolesti puno viša zbog lošije kvalitete vode. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu International Journal of Epidemiology. 

Novi Zeland Rekord Na Novom Zelandu najtoplije ljeto ikad izmjereno ručnik Savjet stručnjaka Odgovor na vječno pitanje: Koliko se puta može koristiti isti ručnik? Kupanje pasivno zagrijavanje Volite dugo ležati u kadi? Ovo će vas zanimati
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • austrougarskigeneral:

  kod nas je more čisto

 • Avatar buffalobill
  buffalobill:

  Nemojte se brčkati u plićaku nije dobra ideja, nepij iz plastičnih flaša nije dobra ideja, jos malo će biti nese..saj se nije dobra ideja, a sto je onda dobra ideja. Kako li su ljudi prije živjeli da mi je znati?

 • bljak007:

  To možda u njihovom moru, ali kod nas u jadranu sa kamenitom plažom, njene tvrdnje padaju u vodu.