Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI NALAZI

Istraživanje pokazalo da proteinski šejkovi uzrokuju debljanje

SHAKE
Foto: Shutterestock
1/2
02.05.2019.
u 13:34

Ne uzimajte protein u obliku praha nego iz široke lepeze proizvoda kao što je meso, riba, jaja..

Znanstvenici vjeruju da bi nas svakodnevni proteinski napitci mogli koštati gomilanja kilograma. Proteinski napitci i shakeovi puni su aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) koje su neophodne za izgradnju mišićnih vlakana. Obično ih uzimamo nakon treninga u teretani kako bismo oporavili svoje mišiće. No, ispostavilo se da bi ovi pripravci mogli imati neke negativne nuspojave, piše The Sun.

Znanstvenici sa Sveučilišta Charles Perkins u Sydneyu otkrili su da previše proteinskih napitaka može smanjiti naš životni vijek, učiniti nas manje raspoloženim, te koncem dovesti do povećanja tjelesne težine. 

- I dok se pokazalo da dijete s visokim udjelom bjelančevina i niskom razinom ugljikohidrata povoljno utječu na reproduktivnu funkciju, one su imale štetne učinke na zdravlje u srednjem i kasnom životu, a također su dovele do skraćivanja životnog vijeka. Konzumiranje BCAA kiselina može dovesti do visoke količine kiselina u našoj krvi- kazala je dr. Samantha Solon-Biet.

- Smanjenje serotonina uzrokovano prekomjernim unosom BCAA kiselina može dovesti do izraženog osjećaja gladi, što dovodi do prekomjernog jedenja- kazao je prof. Stephen Simpson.

Foto: Shutterstock

Eksperiment je proveden na miševima kojima je dana standardna, dvostruka i mala količina BCCA kiselina. Oni koji su uzeli dvostruku količinu, povećali su unos hrane nakon, što je rezultiralo pretilošću i kraćim životom. Zaključak? Ne uzimajte protein u obliku praha nego iz široke lepeze proizvoda kao što je meso, riba, jaja, konoplje i grašak koji sadrže proteine i aminokiseline, a dolaze i s dodatnim prednostima poput vlakana, vitamina i minerala.

Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Untouchable
Untouchable
14:31 02.05.2019.

aj ne kakite

ZM
zmik
14:41 02.05.2019.

Što su to "šejkovi"? je li to nešto vezano uz naftom bogate Emirate? Ako već upotrebljavate strane riječi naučite se bar pravilno ih koristiti. Budući da još niste svladali hrvatski jezik, preporučio bih vam da ih izbjegavate.

SA
samoborka
17:34 02.05.2019.

Šejkovi?? Isuse moj mili bože.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije