Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ PRVE RUKE

Irski časnik Hennessy zbog 
ljubavi napravio najbolji konjak

konjak
Foto: arhiva vl
16.03.2015.
u 17:10

Grožđe iz pokrajine La Charente zapravo je osrednje, no trećina drugog destilata nakon pet i više desetljeća postaje najboljim konjakom Mekan, nježan, elegantan ... Hennessy X.O. objedinjuje više od 100 eaux de vie, pomno odabranih i starih do 30 godina Obiteljska destilerija Hennessy udružila se s kućom Moet te Louis Vuittonom

Da nam nepca nisu toliko željna soli, a duša vina, možda se priča o vrhunskom konjaku nikada ne bi dogodila, solju se ne bi trgovalo, a sadnice loze nikada ne bi bile odnesene dalje od obala Mediterana. Upravo putovima soli francuski trgovci zakotrljali su na zaprežnim kolima i prve bačve vina put zemalja na Sjevernom moru. Vino se pokazalo posve nepraktičnim za transport, čak i ako su trgovci uspijevali odoljeti zovu da otvore pokoju bocu.

Korak po korak, vino je zamijenio njegov destilat koji je nakon ležanja u hrastovim bačvama postao prava poslastica. Sjevernjaci su mu dali ime prema okusu dima koji se osjećao dok su uživali u njemu – brendwijn (dimljeno vino). Kroz stoljeća je postao poznatiji kao brandy. No kako ništa u svijetu vina i gastronomije ne prolazi bez Francuza, tako su u pokrajini La Charente, u okolici grada Cognaca, počele nicati destilerije u kojima se prerađivalo grožđe iz tamošnjih vinograda. Nije prošlo dugo te je ovo jantarno aromatično piće postalo toliko popularno da je nakon 1850. godine, kada su ovo piće počeli flaširati, francuska država donijela dekret po kojem ime “cognac” može nositi samo onaj destilat koji je proizveden od grožđa ugni balnc, folle blanche i colombard, koje inače i nije neke spektakularne kvalitete, sazrelog i prerađenog u pokrajini La Charente.

Francuzi su od ovog posla napravili priču, destilat grožđa čuvaju u bakrenim kotlovima kako bi očuvali kvalitetu, a proizvod dobiven nakon svake destilacije nosi svoje ime – prvi je brouillis sa 30 posto alkohola, slijedi ga la bonne chauffe čiji najbolji dio, ‘srce’, odvajaju i spremaju u hrastove bačve. ‘Rep’ i ‘glavu’, sjajne no za nijansu lošije ostatke destilacije, miješaju s mladim vinom. Odmah se sprema u hrastove bačve, a preostali dio miješa se s mladim vinom, dok “eau de vie” prolazi proces zrenja. Koliko on traje? Nemojte se iznenaditi, ali broji se u desetljećima, od pet naviše. Konjak proizveden u La Charenteu nosi, kako to tradicija nalaže, ime obitelji koja ga potpisuje, a takav je već 250 godina i Hennessy, koji drži primat među pićima iz ove kategorije, taj jubilej obilježava limitiranom kolekcijom.

Destileriju je davnih dana osnovao Richard Hennessy, irski časnik u vojsci Luja XV. koji se do ušiju zaljubio u lijepu Francuskinju Charente. Nije se vratio u Irsku, već je u La Charenteu zasnovao obitelj, otvorio destileriju i pokrenuo posao proizvodnje i prodaje sjajnog konjaka još 1765. godine, koja se bilježi kao godina početka proizvodnje Hennessyja. Generacije koje su se nizale iz ljubavi irskog časnika i lijepe Francuskinje nadgledale su i vodile poslove u destileriji, a konjak se točio samo na imanju. Prije četrdesetak godina udružili su se šampanjskom kućom Moet Chandon te stvorili brend Moet Hennessy. Posao su proširili i na ostale luksuzne brendove udruživši se sa Louisom Vuittonom te ušli u brend Louis Vuitton in Moet Hennessy, a nedavno su kupili dio draguljarske kuće Bulgari.     

Ključne riječi

Komentara 1

PU
pulizg
22:16 16.03.2015.

Najbolji u zagrijanoj casi!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije