Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

HZJZ objavio nove upute: Svežite kosu u rep, ne nosite nakit i dezinficirajte šape vaših ljubimaca

Hrvatski zavod za javno zdravstvo konstantno ažurira informacije, mjere opreza i upute tijekom pandemije koronavirusa, a sada je objavio upute građanima kako se ponašati prije i nakon izlaska iz kuće.
26. ožujka 2020. u 16:30 5 komentara 10864 prikaza
Foto: shutterstock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute o tome kako se pripremiti za izlazak iz kuće te kako se ponašati na otvorenom dok traje pandemija koronavirusa kako bi se smanjilo širenje zaraze.

Pogledajte kako izgleda testiranje na koronavirus:

Kada izlazite van odjenite jaknu ili nešto s drugim rukavima te osobe s dugom kosom trebale bi kosu skupiti u rep ili punđu, preporučuje HZJZ. Ne nosite nakit i ne dirajte se po licu te masku navucite neposredno prije izlaska iz stana ili kuće. Ako van idete sa psom, ne dajte mu da se ‘trlja’ u javne površine i stupove.

Uza sebe uvijek imajte jednokratne maramice koje ćete koristiti za dodirivanje javnih površina, a iskorištenu maramicu zgužvajte i bacite u zatvorenu kantu za smeće. Nakon što dirate javne površine ili plaćate novčanicama, obavezno operite ruke ili koristite sredstvo za dezinfekciju. Ako kišete ili kašljete, učinite to u maramicu ili u lakat.

Kada se vratite u stan ili kuću, ne dirajte ništa oko sebe. Skinite obuću, a ako ste šetali psa, obavezno dezinficirajte njegove šape. Skinite sve gornje slojeve odjeće i odložite ih u plastičnu vrećicu. Stvari koje ste nosili sa sobom, poput novčanika i ključeva, odložite u posebnu kutiju, a zatim dobro sapunom operite ruke i lice. Zatim navucite zaštitne rukavice i dezinficirajte sve stvari koje ste imali sa sobom, uključujući mobitel, a nakon toga ponovno operite ruke sapunom i vodom. 

Upute se odnose na postupak prije izlaska iz kuće i nakon povratka u kuću, a u sklopu tih uputa objavljene su i upute za postupke ako živite s osobom u riziku od zaraze. To je dio uputa koje je HZJZ objavio nakon konferencije za novinare kada su bili pitani kada će izdati konkretne mjere i upute građanima za pravilno ponašanje tijekom pandemije koronavirusa.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Pogledajte zašto je važno održavanje vlažnosti dišnih puteva i što još možete učiniti kako biste se zaštitili:

Povrće i zdravi deserti U samoizolaciji mnogi kažu da jedu i više nego inače, a stručnjaci otkrivaju kako se ne udebljati Nisu navikli Stručnjaci objasnili: Kako smanjiti napetosti između obitelji u samoizolaciji Visoka temperatura i prašak Koliko živi na odjeći još nije poznato, ali stručnjaci otkrivaju kako oprati virus s nje
Pevex
VODIČ
Brzinski "how to" za radove po doma koje može obaviti baš svatko
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
  • yoca iz amsterdama:

    A gdje nabaviti dezinfekcijsko sredstvo?

  • lupa:

    Kada dodem doma ionako odmah skidam cipele kao da sam budista, ono sto u je u torbi ostaje u torbi, perem ruke nakon koristenja javnog prometa i slicno i ama bas uvijek perem psu sape i obrisem lulek i rit ... prikaži još! vlaznim maramicama. Minimalna higijena vjerovala sam, sada vidim da u normalnim uvjetima imam OCD.

  • Misl@v:

    Komora za dezinfekciju će biti standard nove stanogradnje...