Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

HZJZ objavio nove upute: Svežite kosu u rep, ne nosite nakit i dezinficirajte šape vaših ljubimaca

Hrvatski zavod za javno zdravstvo konstantno ažurira informacije, mjere opreza i upute tijekom pandemije koronavirusa, a sada je objavio upute građanima kako se ponašati prije i nakon izlaska iz kuće.
26. ožujka 2020. u 16:30 4 komentara 10979 prikaza
Foto: shutterstock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute o tome kako se pripremiti za izlazak iz kuće te kako se ponašati na otvorenom dok traje pandemija koronavirusa kako bi se smanjilo širenje zaraze.

Pogledajte kako izgleda testiranje na koronavirus:

Kada izlazite van odjenite jaknu ili nešto s drugim rukavima te osobe s dugom kosom trebale bi kosu skupiti u rep ili punđu, preporučuje HZJZ. Ne nosite nakit i ne dirajte se po licu te masku navucite neposredno prije izlaska iz stana ili kuće. Ako van idete sa psom, ne dajte mu da se ‘trlja’ u javne površine i stupove.

Uza sebe uvijek imajte jednokratne maramice koje ćete koristiti za dodirivanje javnih površina, a iskorištenu maramicu zgužvajte i bacite u zatvorenu kantu za smeće. Nakon što dirate javne površine ili plaćate novčanicama, obavezno operite ruke ili koristite sredstvo za dezinfekciju. Ako kišete ili kašljete, učinite to u maramicu ili u lakat.

Kada se vratite u stan ili kuću, ne dirajte ništa oko sebe. Skinite obuću, a ako ste šetali psa, obavezno dezinficirajte njegove šape. Skinite sve gornje slojeve odjeće i odložite ih u plastičnu vrećicu. Stvari koje ste nosili sa sobom, poput novčanika i ključeva, odložite u posebnu kutiju, a zatim dobro sapunom operite ruke i lice. Zatim navucite zaštitne rukavice i dezinficirajte sve stvari koje ste imali sa sobom, uključujući mobitel, a nakon toga ponovno operite ruke sapunom i vodom. 

Upute se odnose na postupak prije izlaska iz kuće i nakon povratka u kuću, a u sklopu tih uputa objavljene su i upute za postupke ako živite s osobom u riziku od zaraze. To je dio uputa koje je HZJZ objavio nakon konferencije za novinare kada su bili pitani kada će izdati konkretne mjere i upute građanima za pravilno ponašanje tijekom pandemije koronavirusa.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Pogledajte zašto je važno održavanje vlažnosti dišnih puteva i što još možete učiniti kako biste se zaštitili:

Povrće i zdravi deserti U samoizolaciji mnogi kažu da jedu i više nego inače, a stručnjaci otkrivaju kako se ne udebljati Nisu navikli Stručnjaci objasnili: Kako smanjiti napetosti između obitelji u samoizolaciji Visoka temperatura i prašak Koliko živi na odjeći još nije poznato, ali stručnjaci otkrivaju kako oprati virus s nje
PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • lupa:

    Kada dodem doma ionako odmah skidam cipele kao da sam budista, ono sto u je u torbi ostaje u torbi, perem ruke nakon koristenja javnog prometa i slicno i ama bas uvijek perem psu sape i obrisem lulek i rit ... prikaži još! vlaznim maramicama. Minimalna higijena vjerovala sam, sada vidim da u normalnim uvjetima imam OCD.

  • Misl@v:

    Komora za dezinfekciju će biti standard nove stanogradnje...

  • Beny:

    Da bih se drzao svega ovoga, trebao bi mi dan od 30 sati.