Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatska je najbolja zemlja po kvaliteti življenja na Balkanu

bol na braču
Pixsell
08.01.2010.
u 16:30

Hrvatska je prošle godine zauzela 51. mjesto, a ove se godine "popravila" za čak 15 mjesta, te zauzela 36. mjesto, a ujedno i najbolje na Balkanu.

Pitate se gdje bi bilo najbolje živjeti? Iako je odgovor na ovo pitanje subjektivan, pomoći ćemo vam u odluci. Francuska je idealno mjesto za život, tvrdi časopis International Living koji svake godine uz pomoć Indeksa kvalitete života sastavlja popis zemalja prema kvaliteti života u njima. Zanimljivo je da je Francuska već peti put na vrhu. Od 194 zemlje, Hrvatska je ove godine zauzela 36. mjesto, koje dijeli s Japanom, Brazilom, Ekvadorom, Latvijom i Irskom. S obzirom na “društvo” u kojem se naša zemlja nalazi, rekli bismo da stvari i nisu tako crne. No, utjeha ili ne, u Hrvatskoj se živi najbolje od zemalja Balkana kao zemljopisnog pojma, odnosno zemalja Jugoistočne Europe.

Indeks kvalitete življenja izračunava se na temelju ocjena u devet kategorija: troškovi življenja, ekonomija, okoliš, sloboda, zdravlje, infrastruktura, rizik i sigurnost, klima, slobodno vrijeme i kultura. No, ocjene ekonomije i troškova življenja nešto su važnije za ukupnu ocjenu.

Hrvatska je najviše ocjene dobila u kategoriji klimatskih uvjeta, te sigurnosti zemlje. Najniže su, pak, ocijenjene ekonomija i infrastruktura. Od zemalja bivše Jugoslavije, bolja je, i to za deset mjesta, Slovenija. Najveća je razlika između Slovenije i Hrvatske u kategoriji slobode. Zanimljivo je da susjedne Srbije na popisu nema, dok je Bosna i Hercegovina na 66. mjestu. Prošle je godine, inače, Hrvatska bila na 51. mjestu, ali je napredovala za sedam bodova.

Na vrhu popisa našle su se Švicarska (drugu godinu zaredom), Njemačka i Australija, koja je poznata i kao “sretna zemlja”.

Samo začelje popisa izgleda jednako kao i prošlogodišnje, a tu su Somalija, Sudan i Jemen.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
18:01 08.01.2010.

To je sve relativno... Ako je netko bogat i ima para bit će njemu puno bolje i na kosovu nego u HR.

Avatar slash_pod_cenzurom
slash_pod_cenzurom
18:01 08.01.2010.

ebiga kad susjed ima vise novaca onda je prosjecni hrvat zavidan i nezadovoljan ma bila RH i na prvom mjestu.

OB
-obrisani-
17:13 08.01.2010.

Ovo štivo će SDP proglasiti diverzijom i miješanjem u izbornu kopanju-kampanju ,njihova kandidata Iveka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije