Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjak savjetuje

Gradite svoj odnos, pregovarajte, slušajte i pokušajte biti autoritet

tinejdžeri
Thinkstock
23.09.2013.
u 17:10

Sukobi između roditelja i djece koja su u dobi vašeg sina dio su procesa odrastanja i prijelaza iz djetinjstva u fazu odraslije, odgovornije osobe.

P: Imamo sina od 16 godina i u stalnom smo sukobu. Razumijem da je riječ o pubertetu, ali skače baš na svaku našu riječ, prigovara zbog jela... Jedino mu je važno što kaže njegov prijatelj. Kako da se ponašamo, kako da pokušamo stvar riješiti mirnim razgovorom? Marijana (Samobor)

O: Prije svega, niste sami. Sukobi između roditelja i djece koja su u dobi vašeg sina dio su procesa odrastanja i prijelaza iz djetinjstva u fazu odraslije, odgovornije osobe. Sukobi ne moraju biti alarmantni ako im prethodi dotadašnja obiteljska bliskost i sklonost komunikaciji. Sukob ima i odgojnu komponentu. Roditelj i dijete iznose svoje argumente, konfrontiraju stavove, pregovaraju i nadasve traže kompromise. U odnosu s djetetom dobi u kojoj je vaš sin sukobi su češći i ako je odnos inače dobar, nije toliko važan trenutačan sukob nego njegov ishod i refleksije na daljnji odnos roditelj-dijete.

Ako primjećujete da sukobi rezultiraju vikanjem, kritiziranjem i raspravljanjem, jednostavno prestanite to raditi i insistirajte da i dijete oblikuje komunikaciju u drugom smjeru ili odgodite svaki razgovor ako to nije moguće postići. Vi gradite vaš odnos, a ne dogovarate se oko dnevnog ručka. Pritom je neophodno aktivirati komunikacijske vještine i razumjeti da je vršnjački utjecaj u dobi vašeg sina iznimno jak. Apelirajte na svoj odgojni ulog do ovog razdoblja i ustrajte na slušanju. Obostranom. Pregovarajte i nađite kompromis.

Vi kao roditelj imate odgovornost pomoći da se u obitelji oblikuju pravila, ne naredbe, i posljedice za neispunjavanje istih. Pokušajte razlučiti bitno od nebitnog. Pubertetski bunt je prihvatljiv, ali stanje obiteljskog konflikta nije. Mirni je put utopijski ako je sukob već nastao. Funkcioniranje obitelji definira se kada odnosi nisu poremećeni, dogovaraju se, analiziraju, prihvaćaju i nalazi se kompromis.

Ako dijete radi probleme zbog jela, dogovorite tjedni meni, ustupite koji dan “nezdravoj” prehrani, napravite ustupak, ali budite dosljedni u globalnoj viziji koju ćete predložiti i usuglasiti i vi i dijete. Ovaj put dogovornog određivanja važnih segmenata funkcioniranja obitelji je naporniji i iscrpljujući, ali sve uloženo će se dugotrajno isplatiti. Akceptirajte mišljenje djeteta i njegovih vršnjaka jer sigurno postoje i neki pozitivni segmenti, ali budite dosljedni. Dijete želi sigurnost roditeljskog autoriteta i dosljednost roditeljskog utjecaja.

>>Bolne dojke znak 
su za uzbunu 
– ne odgađajte posjet liječniku

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije