Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NI HLADNJAK NI ORMARIĆ

Gdje je najbolje čuvati čokoladu? Ako ju držite na ovom mjestu, neće brzo izgubiti okus!

Shutterstock
02.09.2022.
u 15:30

Ako ju držite u ormariću može biti prevruće, pa se može otopiti, dok se u hladnjaku mođe stvrdnuti i tako izgubiti okus

Čokolada je vrlo popularna slastica koju rijetko tko ne voli, pa ju tako mnogi imaju kod kuće. No, znate li kako ju treba čuvati? Neki ju spremaju u hladnjak, a neki u kuhinjski ormarić, ali je li to ispravno? Temperatura ima veliki utjecaj na njezinu teksturu i okus, pa su stručnjaci otkrili gdje ju je ipak najbolje držati kako bi ostala ukusna, piše Express.

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?

1/6

- Aromatične note kakaa vidljve su na višim temperaturama, pa ako želite cijeniti dubinu okusa, trebali biste čokoladu čuvati izvan hladnjaka na hladnom i tamnom mjestu. Od 18 do 21 stupanj Celzijusa savršena je temperatura za držanje čokolade jer nije prevruće da bi se otopila, a nije niti prehladno, kao u hladnjaku, da bi izgubila okus - objasnila je stručnjakinja Angela Beckett.

Čokoladu također treba držati podalje od izvora topline jer to, osim što može otopiti čokoladu, može i izazvati njezino 'cvjetanje', odnosno mogu se stvoriti bijele mrlje. Također ju treba držati dalje od jakih mirisa, jer oni mogu pokvariti okus. Stručnjaci preporučuju da otvorenu čokoladu koju niste pojeli u do kraja, zamotate u foliju ili natrag u omot u kojem je došla, ako se može zatvoriti. 

Što se tiče roka trajanja čokolade, ako ste netko tko ju ne pojede cijelu u jednom potezu, možete spremiti čokoladu i ona će trajati i do nekoliko mjeseci nakon roka valjanosti. Taj datum je samo okvirna procjena, a čokolada najčešće traje puno duže, a to je zbog flavonoida koji sprječavaju oksidaciju masti. Tamna čokolada najdulje zadržava kvalitetu, čak i godinu dana nakon datuma na etiketi, mliječna čokolada do šest mjeseci, a bijela čokolada samo nekoliko mjeseci. 

Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!  

Komentara 1

MO
montello
12:39 03.09.2022.

Ljeti se cokolada brzo topi ja je stavim u hladnjak ali ljeti vise jedem.sladoled nego cokoladu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije