Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO

8 stvari koje niste znali o roštiljanju

Roštilj
Foto: Shutterstock
1/4
07.05.2021.
u 12:13

Znamo da je roštiljanje vjesnik proljeća i omiljeni hobi u Hrvata, no jeste li upoznati s brojnim zanimljivostima koje se vežu uz ovu neodoljivu delikatesu?

S dolaskom toplog i sunčanog vremena, kreće sezona jednog od najdražih načina pripremanja hrane. Naš omiljeni „sport“ na otvorenom – roštilj, tema je o kojoj volimo pričati danima, a još češće ju prakticirati. Brojni se Hrvati s ponosom nazivaju „grill majstorima“ i hvale najboljom pripremom roštilja, što potvrđuje koliko ga volimo, no pitanje je koliko zapravo o njemu znamo.

Uz roštilj se vežu brojne priče i zanimljivosti stoga u nastavku izdvajamo njih deset koje su nam posebno zapele za oko.

1. RAZLIČITE TEORIJE O POSTANKU IMENA

Postoji nekoliko teorija o postanku imena riječi roštilj, odnosno „barbecue“ na engleskom jeziku. Dok si Francuzi porijeklo riječi prisvajaju zbog francuske fraze „barbe à queue“ koja znači "od brade do repa" te se u kulinarskom kontekstu može tumačiti kao „prženje cijele igre“, mnogi smatraju da je naziv roštilja potekao od indijanske riječi „barbacoa“ koja se odnosila na drvenu strukturu, odnosno aparat kojim su Indijanci kuhali i sušili meso iznad ugljena. Pretpostavlja se da se prvi roštilj sastojao od ribe jer vjerojatno vuče korijene iz Kariba, odakle su riječ „barbacoa“ preuzeli španjolski istraživači te ju nakon nekog vremena počeli upotrebljavati i za samu kuhanu hranu.

2. PORIJEKLO ROŠTILJA I DANAS JE NEPOZNANICA

Rasprava o porijeklu i periodu nastanka roštilja jedna je od onih koje vjerojatno nikad neće biti razjašnjene do kraja. Neki kažu da je roštiljanje započelo prije 1,4 milijuna godina kada je pećinski čovjek navodno dimio meso, dok drugi smatraju da se roštiljanje pojavilo prije 6 tisuća godina. Zemlje i kulture uz koje se roštiljanje najčešće veže su SAD ili Karibi, gdje su španjolski istraživači navodno zatekli domoroce kako čuvaju meso na suncu, a da bi otjerali bube, gradili su male zadimljene vatre i postavljali meso na stalke iznad vatre. Migracijom Europljana i Afrikanaca u SAD, držače za sušenje mesa zamijenili su jame i dimnjaci te suvremeni roštilj predstavlja evoluciju ovog procesa.

3. ROŠTILJ JE ZASLUŽAN ZA KRUH U DANAŠNJEM OBLIKU

Iako ni pravo podrijetlo kruha još uvijek nije utvrđeno, nesumnjivo spada među najstarije pripremanu hranu. Općenito, prvo kuhano jelo je vjerojatno bilo prženo meso, a pretpostavlja se da su možda korijenje, orasi i žitarice također prženi na vatri. Kruh se jeo još 12 tisuća godina prije Krista, a u Europu je stigao iz Egipta preko antičkih Grka, od kojih su ga preuzeli Rimljani i proširili po cijeloj Europi. Tek se posljednjih 150 godina pojavljuje u danas poznatom obliku kao mekani dizani kruh koji je kao takav i najpraktičniji za korištenje na roštilju.

Foto: Shutterstock

4. U SAD-U JE ROŠTILJANJE ZAISTA SPORT

Iako koncept roštiljanja u cijelom svijetu predstavlja mali društveni događaj pun zabave i ukusne hrane, u Sjedinjenim Američkim Državama tretira se kao pravi sport. Diljem zemlje organiziraju se natjecanja grill majstora, a nagrade se penju i preko 100 tisuća dolara – dovoljan motiv da svi konačno postanemo sportski tipovi i jednostavno ispečemo roštilj!

5. MARINADA ČINI ROŠTILJ SIGURNIJIM ZA ZDRAVLJE

Marinada omekšava meso i smanjuje mogućnost za njegovo kvarenje te je glavna i odgovorna za poboljšavanje okusa roštiljane hrane. No, manje je poznato da marinada roštilj čini i zdravstveno sigurnijim jer smanjuje stvaranje štetnih tvari koje nastaju prilikom izlaganja mesa visokim temperaturama. Prema istraživanju Američkog instituta za istraživanje raka, rizik od nastanka kancerogenih spojeva smanjit ćete ako držite meso u marinadi minimalno 30 minuta prije pečenja. Rezultati su također pokazali da maslinovo ulje, sok naranče i limete, češnjak, luk i kumin smanjuju rizik za 88 posto, dok marinada koja sadrži ljute sastojke, poput čilija, kajenskog papra i dimljene paprike smanjuje rizik za približno 57 posto.

6. NAMIRNICE ZA KOJE NISTE NI POMISLILI DA MOGU NA ROŠTILJ

Iako za roštiljanje najčešće odabiremo meso, na vruće grill rešetke mogu ići i brojne druge namirnice, od kojih vam mnoge vjerojatno nikad nisu ni pale na pamet. Poželite li svoje goste iznenaditi novim sjajnim okusima s grilla, predlažemo da isprobate na roštilj „baciti“ pizzu, kamenice, morske plodove, mesne okruglice, tofu, pogačice ili tortilje, slatki krumpir, gljive, mrkve, ananas ili lubenicu! Potražite ideje za nova maštovita jela s grilla i iznenadite svoje društvo bogatom ponudom delicija bez mesa.

Foto: Pixabay

7. ŠTO SE NAJČEŠĆE PEČE NA ROŠTILJU

U Hrvatskoj su najčešći izbor za roštilj ćevapi i vratina, potom kobasice i pljeskavice te piletina. U SAD-u se najviše roštiljaju pljeskavice za hamburger, odresci, hot dog (kobasice) i piletina, dok su u zapadnoj Europi najpopularnije kobasice koje Nijemci najčešće prskaju pivom. Šveđanima je prvi izbor mesa svinjetina, u Južnoj Africi najviše se pripremaju „boerewors“, kobasice od svinjetine i govedine začinjene korijanderom i češnjakom, dok na Filipinima često ispeku cijelu svinju ili pile na roštilju. Kinezi pak preferiraju janjeće meso kao ražnjiće, Japanci marinirano meso na štapiću od bambusa, a u Meksiku ovčetinu i svinjetinu koje peku uz vatru u listovima velikih biljaka.

8. KAKO SE ROŠTILJA DILJEM SVIJETA

Najvažnija komponenta dobrog roštilja je vatra, no način korištenja vatre razlikuje se od zemlje do zemlje. Slično Hrvatima, Nijemci roštilj ne peku na otvorenoj vatri nego na žaru, dok se u Japanu roštilj sprema na ugljenu. U većini svijeta meso se peče iznad vatre, no u Britaniji i Irskoj ono se priprema ispod vatre, odnosno zakopano u žar. Potpuno drugačiji pojam roštilja od našeg ima primjerice Mongolija gdje roštilj pripremaju u posebnim prilikama zagrijavanjem kamenja na vatri prije nego stave lonac s janjetinom i ovčetinom, a hranu jedu rukama.

Tajne dobrog roštiljanja

Kao jedan od najpopularnijih načina pripreme hrane u svijetu, roštiljanje se mnogima čini jednostavno – zapališ vatru i ispečeš meso. No, iza idealnog roštilja nalazi se nekoliko malih, ali važnih tajni velikih grill majstora, a mi vam otkrivamo neke od njih.

Prva tajna je u odabiru kvalitetnog mesa koje je prije pripreme potrebno držati na sobnoj temperaturi barem sat vremena. Svježe meso, osim kobasica i pljeskavica, svakako je potrebno marinirati prije roštiljanja. Ključna tri sastojka za savršenu marinadu su kiseline koje ga čine mekšim, ulja koja čuvaju izvorni okus te začini koji ga dodatno obogaćuju. Vatru je potrebno pripremati barem sat vremena prije nego što na nju stavimo hranu, a za vrijeme pečenja održavati postojanu temperaturu od barem 260 Celzijevih stupnjeva. Nakon skidanja hrane s roštilja, pustite ju da „odmori“ desetak minuta (osim ribe), a da bi vam svi specijaliteti s grilla bili savršeno pečeni, nabavite kvalitetan roštilj s priborom.

Sve što vam je potrebno za idealan obrok na otvorenom, pronaći ćete u bogatom asortimanu SPAR i INTERSPAR trgovina pod sloganom „Home of BBQ“. Očekuje vas više od 1000 proizvoda koji obuhvaćaju raznoliku ponudu opreme i namirnica za grill, a više detalja, savjeta i ukusnih recepata možete pronaći na web stranici Home of BBQ, s koje smo izdvojili jedan od brojnih recepata za najbolja jela s roštilja koji nam je posebno zapeo za oko.

Foto: SPAR

Burgeri od piletine i puretine

  1. Meso narežite na kocke, posolite, marinirajte 20 minuta. Sameljite na šajbu od 8 mm, zatim sameljite još jednom na 4 ili 6 mm.
  2. Meso nježno promiješajte i oblikujte 4 burgera. Pecite ih na roštilju s obje strane. Peciva prerežite i unutarnju stranu grillajte uz burgere.
  3. Donju stranu peciva obilno premažite kečapom, dodajte listiće potočarke, rikole i špinata, zatim burger, poklopite toplim pecivom i odmah poslužite.

Sadržaj omogućio SPAR i INTERSPAR Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije