Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

5 razloga zašto biste trebali početi jesti orahe već danas

Jedna šaka oraha na dan može učiniti mnogo za vaše zdravlje stoga nema razloga da već danas ne zagrizete nekoliko oraha.
15. prosinca 2015. u 15:15 2 komentara 12443 prikaza
Orasi
Foto: Thinkstock

Orahe najčešće konzumiramo u kolačima, ali sada je pravo vrijeme da to ne postane pravilo. 

Koliko su zdravi i kako povoljno djeluju na naše zdravlje u prilog govore istraživanja provedena proteklih godina. 

Jedna šaka oraha na dan može učiniti mnogo za vaše zdravlje stoga nema razloga da već danas ne zagrizete nekoliko oraha. 

Možda vas ovo iznenadi....

Lakše ćete spavati

Ako spavate premalo, prijeti vam prerana smrt. Ako spavate prekomjerno, prijeti vam prerana smrt. Tako su pokazali rezultati sitraživanja objavljeni u časopisu Sleep (San). I rješenje možete pronaći u orasima. Sadrže melatonin, spoj koji djeluje na ciklus spavaja i budnosti, a orasi će povećati razinu melatonina i na taj način inducirati miran i kvalitetan san.

Bit ćete opušteniji

Orasi snižavaju krvni tlak i čine vas opuštenijima. Bogat su izvor vlakana, antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina, a posebice alfa linolenske kiseline (ALA) i omega 3 masnih kiselina. To su hranjive tvari koje se uspješno bore protiv stresa. 

Bolje ćete pamtiti

Znanstvenici vjeruju, nakon istraživanja provedena na laboratorijskim miševima, da vitamin E i flavonoidi u orasima pomažu uništiti štetne slobodne radikale koji koji mogu uzrokovati demenciju.

Pomažu dijabetičarima

Nakon samo tri mjeseca svakodnevne konzumacije četvrtine šalice oraha, kod osoba s dijabetesom tipa dva uočeni su pozitivni rezultati u povećanju razine inzulina utijelu, ali pomažu i kod gubitka kilograma. 

Čuvaju srce

Možda nam je priroda poslala "mig". Jezgra oraha  podsjeća na oblik srca, a upravo će orasi pomoći smanjiti rizike od srčanih oboljenja jer obiluju antioksidansima i omega 3 masnim kiselinama. Orasi mogu smanjiti rizik oboljenja od srčanih bolesti za čak 40 posto, a jedno od posljednjih istraživanja pokazalo je da će šaka oraha na dan poboljšati protok krvi od i do srca u samo 8 tjedana. 

>>5 namirnica koje moraju jesti muškarci

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice