Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenađeni?

5 namirnica za koje nikada ne biste pomislili da mogu uništiti vaše zube

Citrusi
Foto: Thinkstock
01.07.2014.
u 18:00

Kava, šećer i gazirana pića poznati su nametnici

Kava, gazirana pića, šećer...

Već znaju i ptice na grani da nabrojano nepovoljno djeluje na zdravlje naših zubiju.

Ali, možda će vas iznenaditi činjenica da ima još "skrivenih" neprijatelja i to u namirnicama za koje možda nikada ne biste stavili ruku u vatru.

Yahoo otkriva koje su to...

1. Citrusi

Vitamin C koji se nalazi u citrusima presudan je za održavanje kolagena u desnima, ali ako pretjerate s konzumacijom citrusa to može ugroziti vaš osmijeh. Ako često jedete citruse, odnosno više naranči na dan, primjerice, ili pijete puno vode s limunom, to može omekšati i narušiti caklinu zuba. Posebnu opasnost predstavljaju limuni i limunov sok, napominjemo, ako ih konzumirate u većim količinama, kao i kupovni voćni sokovi jer su jako zaslađeni. Istraživanje objavljeno 2011. u časopisu British Journal of Nutrition otkrilo je da je sok od grejpa erozivan gotovo poput Coca Cole.

Spriječite možebitne štete tako da nakon konzumiranja citrusa ili ispijanja spomenutih sokova popijete veliku čašu čiste vode, a nakon 20 minuta operite zube. Nemojte ih prati odmah jer kiselina iz citrusa omekšava caklinu pa ako odmah četkate možete napraviti štetu.

2. Bademi

Bademi su jako zdravi, obiliju vitaminom E i zdravim masnoćama, no kada su vaši zubi u pitanju, mogu biti opasni. Nemojte se začuditi ako vam ikada pukne zub kada zagrizete badem jer su čvrsti plodovi. Ako ne želite riskirati sa zubima, nemojte gristi cijele plodove već uzmite narezane.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

3. Kiseli krastavci

Kiseli krastavci gotovo se neizostavni sastojak svakog sendviča. Imaju malo kalorija, a vrlo su ukusni. Ipak, mali zalogaji užitka mogu biti prava prijetnja zubima jer su kiseljeni u octu koji može demineralizirati zub. često otopina za kiseljenje sadrži i šećer koji dodatno napada zube. Ne morate se odreći kiselih krastavaca. Nakon što ih pojedete pojedite i komad sira jer sadrži dosta kalcija i to će pomoći neutralizirati kiselinu.

4. Suho voće

Mnogi zagovornici zdrave prehrane često na svom jelovniku imaju sušeno voće. Ali razmislite još jednom hoćete li ga jesti negdje usput. S obzirom da je voće dehidrirano, u njemu je koncentrirano mnogo šećera, a ako vam komadić zapne za zubima lako će se razmnožiti mnoštvo bakterija koje će tamo ostati dugo vremena. Najbolje je da suho voće jedete kod kuće i odmah nakon jela isperete usnu šupljinu vodom, nakon 20 minuta zube operite

5. Kava

Kava je dobra za naš organizam jer sadrže antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala u našem organizmu, ali na zubima će ostaviti ružne mrlje koje mogu na sebe privući plak. Dvije, tri kave na dan i zubi će lako poprimiti ružne, tamne mrlje na koje će plak lako prilijepiti. Ako imate s ovim problema, pokušajte piti Ice Coffe umjesto obične, crne kave ili je pijte na slamku, koliko god to zvučalo neprivlačno, ali tako će kava zaobići zube. Nemojte je sladiti i dodajte malo mlijeka da ublaži kiselinu.

>>Hrenovke, salata, meso... Znate li koliko dugo ove namirnice traju u hladnjaku?

>>Ovisni o šećeru: Uopće nam nije potreban, a ima učinak kao i alkohol

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije