Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krimi trilogija

Zločinci koji su iskoračili iz moćnog virtualnog svijeta

'motte1_nnn_kul_040313'
''
05.03.2013.
u 13:40

Trilogija [igra] je početak priče bivšeg policajca o zločinima u Švedskoj koji počinju u svijetu internetskih igara, a završavaju krvavim žrtvama

Još jedan u nizu skandinavskih krimića? Usporedba sa Stiegom Larssonom \"pali\" kod ljubitelja žanra, ali te su veze i utemeljene i potpuno promašene. [igra] je prvi dio nove švedske kriminalističke trilogije, a njen autor Anders de la Motte za taj debitantski roman dobio je nagradu švedske Akademije pisaca kriminalističkih romana za najbolju knjigu.

Moć igre i savjest

No tu sve usporedbe prestaju. De la Motte je bivši policajac i voditelj osiguranja jedne od najvećih svjetskih IT tvrtki te je njegova priča duboko uronjena u njemu očito vrlo blizak virtualni svijet. Priča [igre] počinje poput dječje smicalice. Glavni junak pronalazi čudan mobitel koji ga zove na igru. Kada pristaje, nepoznat netko postavlja mu zadatke. Oni su doista nalik na obične psine prebrzo odraslih tinejdžera – ukrasti kišobran u vlaku, išarati sprejem nečija vrata... Svaki se zadatak snima, sve završava na dobro zaštićenoj internetskoj stranici, za svaki uspjeh dobivaju se bodovi koji ubrzo postaju novac.... No zadaci uskoro postaju i više nego ozbiljni. U pitanju su ljudski životi i to ne bilo čiji, a najizravnije je ugrožen život sestre glavnog junaka. Hoće li moć igre nadvladati savjest?

U tako postavljenoj priči autor uspijeva stvoriti veliku napetost, ali i pokazati izopačenosti koje se kriju iza naše sve veće ovisnosti o virtualnom svijetu. Lako se smijati \"tvitušama\" koje izvještavaju kakvu su kavu upravo popile, no kako odoljeti adrenalinu i slavi koju nudi taj zavodljivi svijet? Stoga najuzbudljivije stranice pripadaju dijelovima priče u kojima se objašnjava motivacija glavnog junaka, razlozi zbog kojih on pristaje na igru.

Švedski zgubidani

Upravo iza toga krije se još jedna pomno napisana slika švedskog društva (slična onoj kojom nas je očarao Larsson), ona u kojoj socijalna država stvara zgubidane koji žive dobro, ali i savršeno besciljno i kao takvi su idealan plijen za manipulatore svake – pa i virtualne – vrste. To vjerojatno i jest put kojim Da la Motte gradi priču. Prvi dio ove trilogije izdalo je Znanje u biblioteci Knjiga dostupna svima (prijevod Lidija Škarica), a sljedeći su nastavci [mamac] i [plijen] najavljeni za srpanj i prosinac ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije