Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Amor Towles "Plemeniti gospodin u Moskvi"

Zatočen u hotelu 32 godine grof Rostov ostaje – dobar čovjek

Foto: Arhiva Mozaik knjiga
02.11.2019.
u 13:11

Kako godine prolaze, a gomilaju se tomovi pročitanih knjiga, sve je teže pronaći novi naslov koji podjednako, silinom emocija, navodi na suze i na smijeh. Upravo takav je roman “Plemeniti gospodin u Moskvi” Amora Towlesa (Mozaik knjiga, urednik Zoran Maljković, prijevod Aleksandra Barlović, 129 kuna). Doista je riječ o književnom fenomenu našeg vremena, odlično napisanom romanu koji je mnogo više od vješte autorske dosjetke. Priča, naime, počinje u vrijeme nakon Oktobarske revolucije, točnije 1922., kada grof Aleksandar Rostov izbjegne pogubljenje i završi u doživotnom kućnom pritvoru. Kako je njegova tadašnja adresa moskovski hotel Metropol, on postaje njegov doživotni zatvor. I tako prolaze 32 godine.

U takvom okruženju autor stvara nevjerojatnu sliku postrevolucionarnog Sovjetskog Saveza, vlastodržaca, onih koji su se i tada usudili misliti drugačije, onih koji su umirali od gladi i onih koje je progutao mrak... Nevjerojatna je to freska satkana od onog najvažnijeg – života samog. Svaki detalj koji autor unosi u tu priču na kraju se pokazuje presudnim ne samo za njen daljnji razvoj već i za konačan rasplet.

Tako ovaj uzbudljivi roman zaista postaje priča o ljudima koji su zadržali svoju ljudskost, ali i velika pohvala onoga što se na najjednostavniji način može titulirati “dobrim čovjekom”. Grof Rostov je upravo to, profinjena i obrazovana dobričina, kojem sve što je naučio i sva dobrota koju ima zapravo pomaže da preživi i ono najgore. I u svemu tome uspijeva spasiti i ono najvrednije – život koji mu je povjeren na čuvanje. A kroz grofa i ovu knjigu odjekuje ogromno značenje ruske kulture u svijetu pa je ovo i pohvala ruskim pjesnicima, književnicima, arhitektima, skladateljima... svima čija su djela bila jača - i veća - od Staljina i Lenjina zajedno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije