Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zagrebački filharmoničari oduševili Izraelce hrvatskim skladbama

Vecernji.hr
07.11.2022.
u 23:50

Zagrebačka filharmonija na gostovanju u Izraelu održala je koncert u Jerusalem Theatreu

Zagrebačka filharmonija večeras je pred punom dvoranom nastupila u prekrasnom ambijentu Jerusalem Theatrea u Izraelu.

Na reperotaru naših filharmoničara pod ravnanjem dirigenta Dawida Runtza našla se i "Hora" iz simfonijske pjesme "Emek" izraelskog kompozitora Marca Lavryja te po osobnom Runtzovom izboru,  Simfonija u d-molu poznatog francuskog skladatelja Cesara Francka. 

No, uvijek izvrsna Zagrebačka filharmonija izraelskoj je publici u dupkom punoj dvorani Henryja Crowna predstavila i niz hrvatskih skladbi. Na repertoaru se tako našla "Samba da camera" Ive Josipovića, tradicionalna hrvatska pjesma "Ljubav se ne trži", dva prekrasna djela naše skladateljice Dore Pejačević, "Verwandlung" i "Liebeslied" te arija Jelene iz pere "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca, pri čemu im se na posljednja četiri djela priključila sopranistica Marija Vidović. Oduševljeni Izraelci Zagrebačku su filharmoniju nagradili dugačkim ovacijama, a nakon izvedbe naš orkestar obasuli komplimentima.

Okupljenima se obratio i bivši veleposlanik Izraela u Hrvatskoj i jedan od zaslužnih za realizaciju ovog koncerta, Ilan Mor, kojem je pak Davor Štern u znak zahvalnosti uručio medalju izrađenu za 125 godišnjicu Zagrebačke filharmonije. 

Projekt su podržali Zagrebačka banka, PBZ, Hrvatska pošta, Končar, Badel 1862 i Franck.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije