Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak

Veliki Franjo Bilić do smrti je radio emisije o glazbi

'bilic_nnn_kul_060813'
''
06.08.2013.
u 17:21

Treći program Hrvatskoga radija sutra će emitirati posebnu emisiju u čast svojeg bivšeg urednika

Veliki poznavatelj glazbe, muzikolog Franjo Bilić preminuo je 4. kolovoza. Bio je čovjek čiji je životni put još od mladosti obilježila strastvena ljubav prema glazbi i borba s teškom bolešću. Već za vrijeme studija povijesti glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (diplomirao je 1967), postao je suradnik Prvog programa Hrvatskog radija.

Među osnivačima je Trećeg programa Hrvatskog radija, gdje je bio glazbeni urednik od 1978. do 1985. No i nakon umirovljenja nastavio je raditi emisije (neko vrijeme i za Katolički radio), sve do smrti.U dugogodišnjim ciklusima emisija (Fonoarhiv, Fonotribina, Solo-tutti) predstavio je paletu tema, s naglaskom na odnos književnosti i glazbe, istaknute izvedbe rane glazbe i predstavljanje novih diskografskih izdanja.

Premda je objavljivao i muzikološke tekstove (u časopisima 15 dana, Arti musices i dr.), ipak je javnosti bio najpoznatiji kao radijski autor, biranog jezika i blagoga glasa, sklon duhovnosti ali i iskri humora, uvijek pun poštovanja kako prema slušateljima tako i prema samoj glazbi.

Treći program Hrvatskoga radija emitirat će emisiju In memoriam Franji Biliću u srijedu 7. kolovoza u 16.35.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije